Sødme og humor

Vakker historie om litteraturens kraft til å trosse politisk tyranni.

FILM: Da den kinesiske filmmakeren Dai Sijie utga romanen «Balzac og den lille kinesiske syersken» i Frankrike i 2000, ble den en suksess.

Nå er den delvis selvbiografiske historien fra kulturrevolusjonen i Kina oversatt til 25 språk. Men ikke til kinesisk.

Men Dai Sijie fikk - etter forhandlinger med kinesiske sensurmyndigheter - lov til gjøre innspillingene til filmversjonen i Kina. Heldigvis, for denne filmen har naturscener så svimlende at man nesten mister pusten.

Temaet er kulturrevolusjonens «omskolering» av akademikerbarn, såkalt reaksjonære folkefiender. De to vennene Luo og Ma (Chen Kun og Liu Ye) blir sendt til en fjellandsby for å bære møkk til jordene. Befolkningen er analfabeter, har aldri sett en fiolin, men blir forført av byguttas framføring av «Mozart hyller Mao» osv.

De får lov til å gå til nabolandsbyen hvor det vises Mao-vennlige filmer, mot at de neste dag gjenforteller handlingen for landsbyboerne. Der treffer de den lille syersken (Zhou Xun) og blir stormende forelsket. I all hemmelighet begynner de å lese bøker for henne fra en koffert fylt av forbudte, vestlige klassikere - Flaubert, Stendahl, Balzac osv. - og særlig lar hun seg suge inn i Balzacs univers. Det skal komme til å forandre henne.

Filmen, som boka, er en vakker kjærlighetshistorie mot et brutalt historisk bakteppe, full av sødme og humor.