LEDER

Støtter Trump om han går til krig mot Iran:

Sofamilitarismen i FrP

Dagbladet mener: Å stå sammen med våre allierte er i Norges interesse. Men det innebærer ingen plikt til å delta i militære eventyr som Donald Trump setter i gang.

MILITANT: Per-Willy Amundsen (Frp) er rask med å love norsk bistand til Donald Trump om det smeller i Iran. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MILITANT: Per-Willy Amundsen (Frp) er rask med å love norsk bistand til Donald Trump om det smeller i Iran. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Spenningen mellom USA og Iran er på bristepunktet. Etter at USA brøt ut av atomavtalen med Iran, har det skjedd en gradvis opptrapping av konflikten. Det toppet seg da Iran skjøt ned en amerikansk drone de hevder var inne i deres luftrom, noe USA benekter. Torsdag i forrige uke skal USAs president Donald Trump ha beordret et militært angrep på Iran, men trakk tilbake ordren i siste øyeblikk. Det siste er at USA vil innføre nye sanksjoner som særlig skal ramme Irans politiske og religiøse ledelse.

Både i USA og Iran finnes det sterke krefter som ønsker at konflikten utvikler seg til et militært oppgjør. På godt norsk: Krig. I denne situasjonen finner sentrale politikere i Fremskrittspartiet det er riktig å tilby militær hjelp til USA. Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen sitter nå i Stortingets utenriks- og forsvarskomite. Til Klassekampen sier Amundsen at han har liten tro på at det blir krig, men fortsetter: «Norge må selvfølgelig stå skulder ved skulder med vår nærmeste allierte USA». Han kaller det en selvfølgelighet og legger til: «Norge skal alltid være beredt til å bistå USA».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer