Støtter Trump om han går til krig mot Iran:

Sofamilitarismen i FrP

Dagbladet mener: Å stå sammen med våre allierte er i Norges interesse. Men det innebærer ingen plikt til å delta i militære eventyr som Donald Trump setter i gang.

MILITANT: Per-Willy Amundsen (Frp) er rask med å love norsk bistand til Donald Trump om det smeller i Iran. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MILITANT: Per-Willy Amundsen (Frp) er rask med å love norsk bistand til Donald Trump om det smeller i Iran. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Meninger

Spenningen mellom USA og Iran er på bristepunktet. Etter at USA brøt ut av atomavtalen med Iran, har det skjedd en gradvis opptrapping av konflikten. Det toppet seg da Iran skjøt ned en amerikansk drone de hevder var inne i deres luftrom, noe USA benekter. Torsdag i forrige uke skal USAs president Donald Trump ha beordret et militært angrep på Iran, men trakk tilbake ordren i siste øyeblikk. Det siste er at USA vil innføre nye sanksjoner som særlig skal ramme Irans politiske og religiøse ledelse.

SKYLDER PÅ IRAN: USAs utenriksminister Mike Pompeo mener Iran står bak angrepet på det norskeide tankskipet i Omanbukta torsdag 13. juni. Video: CNN Vis mer

Både i USA og Iran finnes det sterke krefter som ønsker at konflikten utvikler seg til et militært oppgjør. På godt norsk: Krig. I denne situasjonen finner sentrale politikere i Fremskrittspartiet det er riktig å tilby militær hjelp til USA. Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen sitter nå i Stortingets utenriks- og forsvarskomite. Til Klassekampen sier Amundsen at han har liten tro på at det blir krig, men fortsetter: «Norge må selvfølgelig stå skulder ved skulder med vår nærmeste allierte USA». Han kaller det en selvfølgelighet og legger til: «Norge skal alltid være beredt til å bistå USA».

Amundsens partifelle, Frps utenrikspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde, tror ikke det blir krig, men vil ha sympati med en amerikansk gjengjeldelse: «USA kan ikke akseptere å bli ydmyket igjen. Da må de gjengjelde».

Dette er politikere som ikke har lært noe av vår nære historie. Etter de katastrofale krigene i Irak, Afghanistan, Libya og Syria er de klare for mer av samme slag. Denne sofamilitarismen er ikke bare ubehagelig, den strider også mot norske interesser. Å sette mer fyr på Midtøsten enn de pågående brannene i Syria og Jemen, vil ytterligere destabilisere hele regionen og skape rystelser av global karakter.

Norges deltakelse i militære utenlandsoperasjoner har i flere tiår vært innhyllet i mange store og vakre ord. Men etter de offentlige rapportene om vår krigføring i Afghanistan og Libya, vet vi at de bare oppnådde ett mål: Vi viste lojalitet overfor USA og dets interesser. Ellers har Norge etterlatt seg lite annet enn ruiner, dårligere levekår og svekket sikkerhet.

Selvsagt har Norge forpliktelser overfor USA og de øvrige landene i NATO. Å stå sammen med våre allierte er i Norges interesse. Vi må ha et sterkt, nasjonalt forsvar. Men det innebærer ingen plikt til å delta i militære eventyr som Donald Trump setter i gang.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.