Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Broen

Sofia Helin mislikte kvinner som «Saga»:
- Frekke og ubehagelige

Skuespiller Sofia Helin sier hun fikk en ny forståelse for kvinner som Saga, etter å ha spilt henne.

SUKSESSERIE: Den svenske skuespilleren Sofia Helin, som spilte Saga Norén i «Broen», forteller at hun har fått en annet syn på personer som henne etter at hun spilte rollen. FOTO: NRK
SUKSESSERIE: Den svenske skuespilleren Sofia Helin, som spilte Saga Norén i «Broen», forteller at hun har fått en annet syn på personer som henne etter at hun spilte rollen. FOTO: NRK Vis mer

(Dagbladet): Den dansk-svenske TV-serien «Broen» har rullet over skjermen i 170 land, og har blant annet fått stor oppmerksomhet for persongalleriet.

Særlig har mange seere trykket rollekarakteren Saga Norén til sitt bryst, for hennes karaktertrekk som forknytt og i overkant direkte, og hennes manglende evne til å forstå ironi.

Men i et intervju med The Independent forteller Sofia Helin, som spilte rollen som Saga, at hun ikke likte den typen personer før hun spilte denne rollen.

- Før jeg spilte Saga syntes jeg alltid at folk som henne var frekke og ubehagelige. Men nå kan jeg forstå dem, sier Helin.

- Jeg visste ikke bedre

I serien er det i hovedsak de mannlige karakterene som responderer best på Sagas direkte væremåte. Hun har blant annet trofaste støttespillere i både etterforskerne Martin Rohde i første og andre sesong og Henrik Sabroe i tredje og fjerde sesong, i tillegg til politisjefen Hans. De kvinnelige karakterene bruker flere episoder på å bli komfortable med henne. Det innrømmer Helin at hun kan kjenne seg igjen i.

Under intervjuet skyter skuespillerkollega Thure Lindhardt, som spiller etterforskeren Henrik i serien, inn et spørsmål om Helin reagerer mer på direkte kvinner enn menn.

- Ja, faktisk, sier hun, etter en pause.

- Det var veldig dårlig tenkt av meg. Jeg visste ikke bedre. Jeg tror at kvinner generelt er mer samlende med en gang, og prøver å få bekreftelse fra hverandre, det er sånn vi gjør det. Det er sånn vi vet at vi er i det samme fellesskapet. Så hvis en kvinne ikke responderer på det …, sier Helin.

Ville ikke spille ny Salander

Helin har hatt rollen som kriminaletterforskeren Saga Norén gjennom totalt 38 episoder fordelt på fire sesonger. Hun har fått mye skryt for rolletolkningen av Saga, men hun var i utgangspunktet ikke helt sikker på om hun ville spille rollen.

- Vet du hva jeg tenkte? «Ok, Lisbeth Salander har gjort suksess og nå vil de ha en til. Så kjedelig!» Men så snakket jeg med Hans (Rosenfeldt, som er serieskaper, red.anm.), og innså at de hadde et annet syn på henne. Jeg trodde ikke at serien skulle bli så stor, så jeg hoppet i det bare for å se hvordan det gikk, sier Helin.

I Norge ble siste episode av serien sendt på TV i februar, men i Storbritannia går de i gang med fjerde og siste sesong denne måneden.

- En sorg å forlate Saga

I et intervju med Expressen i januar uttalte Helin at hun kjente på sterke følelser etter å ha spilt inn sin siste scene som Saga.

- Det var utrolig blandet. Det ene er jo at det er som et betongkostyme å være Saga. Det er et stort trykk. Delvis handlet det om det å være på slutten av et langt, langt maraton, og delvis var det en sorg å forlate alle kjære venner. En sorg over å forlate Saga. Alt det samtidig, men også en stolthet over at vi har gjort dette, sa hun.

Også Thure Lindhardt, som spilte rollen som Henrik Sabroe, har fortalt om blandede følelser ved å forlate rollen som den danske etterforskeren.

- Jeg savner ham, fordi jeg er glad i ham. Men jeg er samtidig glad for å slippe ham. Det er bittersøtt, sorg og glede i ett, sa Lindhardt til Dagbladet i februar.

Han fortalte at når man spiller en karakter så lenge, er det umulig å unngå å bli påvirket av ham.

- Man begynner å tenke hans tanker, for han er i en tilstand av sorg og desperasjon. Det er bevist at hvis du tenker på en ting, påvirker det deg også fysisk. Du kan for eksempel se at et menneske er i sorg, du kan se at det nesten forandrer deres ansikt. Det er på grunn av tankene deres. Så jeg merket at det forandret meg da jeg spilte Henrik, jeg ble en smule mer mørk. Og jeg har på mange måter et lyst sinn, sa Lindhardt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media