PROGRAMLEDERE: Sofia Helin og Hans Olav Brenner skal lede seerne gjennom den første direktesendte utdelingen av Nordisk Råds pris, i Operaen i kveld.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PROGRAMLEDERE: Sofia Helin og Hans Olav Brenner skal lede seerne gjennom den første direktesendte utdelingen av Nordisk Råds pris, i Operaen i kveld. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Sofia Helin skal gjøre Nordisk Råds pris til en glamorøs TV-begivenhet

- Skit vel i Oscar!

(Dagbladet:) - Navnet til Sofia kom opp på et møte, og alle var enige om at hun passet godt. Hun er jo en gavepakke metaformessig — et vandrende symbol på nordisk brobygging, sier Hans Olav Brenner.

- Og jeg som trodde jeg ble valgt fordi jeg var så kunstnerisk! utbryter Sofia Helin.

Dagbladet møter den norske programlederen og den svenske skuespilleren i NRKs lokaler, der de forbereder seg til litt av en fellesnordisk TV-begivenhet. I kveld blir alle Nordisk Råds kulturpriser for første gang utdelt på en prisutdeling i Operaen i Oslo, som vises direkte på TV i alle de nordiske landene.

Programlederdebut
For Sofia Helin, blant annet kjent fra TV-serien «Broen» og den norske filmen «Ragnarok», blir det en dobbel debut. Hun har aldri før vært programleder.

- At det er første gangen prisen deles ut på denne måten, og dessuten min debut som programleder, gjør at jeg kjenner mindre press på meg, sier hun. Brenner har heller ikke følt behov for å gi henne noen råd i forkant.

- Hun har alle instinkter på plass, sier han, og er mer bekymret for at TV-seerne vil lure på hva han gjør på scenen. —.Vi kommer til å få et forklaringsproblem. «Hva gjør han dusten der ved siden av Sofia Helin? Hvor er Kim Bodnia?», ler han, mens Helin rister på hodet.

Lover kjole-glamour
Begge gleder seg veldig til oppgaven, og understreker hvor stor respekt de har for prisene. Foruten den mest kjente av dem, litteraturprisen, skal det også deles ut priser innen kategoriene musikk, film, natur og miljø, og barne- og ungdomslitteratur. Innimellom prisene blir det flere musikalske innslag, fra blant andre Ane Brun, Nils Petter Molvær, Mari Boine og den finske trekkspilleren Kimmo Pohjonen.

- Kringkastingsorkesteret skal omgi oss på scenen. Det blir storslått, sier Brenner.

Helin vil ikke røpe noe om kjolevalget, men bestemte seg tidlig for hva hun skulle ha på seg.

- Jeg stolte veldig på hva Hans Olav syntes, sier hun.

- Ingen vil bli skuffet når hun gjør entré, hun ivaretar glamouren, forsikrer han.

- Jeg kan dessuten avsløre at dressen min har noen detaljer på skuldrene som er nokså spesielle.

- Skit i Oscar
Men de vil ikke gå med på å kalle Nordisk Råds pris for en nordisk Oscar-utdeling.

- Dette er vår egen fantastiske nordiske pris. Skit vel i Oscar! Oscar handler om narsissisme, dette er tyngre, sier Helin engasjert.

- Jeg føler at USA har tatt den europeiske kulturen og forenklet den til noe lettfordøyelig. Vi er lurt til å tro at de er et slags referansepunkt i verden, sier hun.

Brenner peker på hvilken gjennomslagskraft den nordiske kulturen har internasjonalt for øyeblikket:

- Dette programmet kommer på et tidspunkt da ideen om den nordiske kulturen lever veldig sterkt ute i verden. Nordisk kultur er faktisk et begrep som gir mening. Litteraturprisen er et salgsargument, som får deg til å lese bøker du ellers ikke ville lest.

Passende nok trekker Sofia Helin fram to norske forfattere bosatt i Sverige, når hun blir spurt om hun har lest noen av de tidligere nominerte.

- Jeg likte godt bøkene til Beate Grimsrud og Karl Ove Knausgård, sier hun.