Sofie skuffer

Seks av åtte episoder av fjernsynsserien «Sofies verden» er gjort unna på NRK1. Undertegnede har sett fire episoder.

Filosofielev Sofie og filosofilærer Alberto hadde i går, klokka 20.00, kommet til «Hva om det er sant at vi ikke finnes på ordentlig?». Sofie var bekymret, men fant trøst i Descartes' «Jeg tenker, altså er jeg», og morens emosjonelle variant «Jeg føler, altså er jeg».

Sofie (Silje Storstein) er absolutt usedvanlig søt, ren og prektig. Alberto (Tomas von Brömssen) er en usedvanlig trivelig og helstøpt pedagog. Sofies mamma (Andrine Sæther) er kanskje den beste karakteren: Distré, sjarmerende og hjelpeløs hverdagsmamma.

Dessverre er storsatsingen blitt en stiv, forutsigbar fortelling. En traust, snusfornuftig A-B-C-gjennomgang av kjente, kjære sitat-høydepunkt fra filosofihistorien. Serien kunne vært produsert av undervisningsavdelingen i NRK for ti år siden.

For barna

Det er vanskelig å forstå at det måtte gå slik. Hvorfor har ikke regissør Erik Gustavson tillatt seg å eksperimentere med materialet? Leke litt? Hvorfor ikke overraske seerne? Å se filosof Descartes eller filosof Berkeley snakke med parykk, er greit, men ikke direkte nyskapende fjernsyn.

Hvorfor er ikke de historiske scenene gitt mer trøkk og poesi? Hadde det ikke vært for gode skuespillere, hadde serien bare vært en pinlig parentes.

Måten Jostein Gaarders suksessbok er løst på som fjernsynsserie, gjør den i enda større grad enn boka til en ung og lett fortelling. NRKs Sofie er såpass barnlig at lørdag i sjutida kanskje ville vært et bedre tidspunkt.

Traust

Det synes kanskje merkelig å kritisere NRK for trausthet, for deretter å rose NRK for trausthet. Men: «Økotrim» med programleder Steinar Mediaas er usedvanlig traust, solid kost. Poenget er at Mediaas tar opp viktige og interessante temaer. I går var skyhøye advokathonorarer for ingenting, utbrenthet og ny arvelov temaene. Mediaas stiller alltid gode, relevante og pedagogiske spørsmål: - Kan advokater beregne seg honorar helt uavhengig av resultat? Hva hvis motpartens advokat trenerer saken?

«Økotrim» er et program av den gode, gamle NRK-typen. Ikke råspennende, slett ikke. Men relevant, oppegående, informativt og folkelig. Og Mediaas er en programleder av den svært gammeldagse, lite selvbevisste typen: Fyren virker faktisk ikke opptatt av at han er programleder på tv. Altså en kjærkommen raritet nå til dags.