«Sofies verden» blir Hollywood-film

Henter inspirasjon fra Harry Potter-filmene.

(Dagbladet.no): Den svenske filmprodusenten Staffan Ahrenberg har opparbeidet seg et solid navn i Hollywood, gjennom filmer som «The Quiet American», «Zandalee» med Nicolas Cage og «Johnny Mnemonic» med Keanu Reeves.

Nå har han ifølge den svenske avisa Expressen også fått grønt lys for å filmatisere Jostein Gaarders suksessroman «Sofies Verden». Filmprosjekter har blitt lagt på hylla i Hollywood før, men produsenten virker rimelig sikker på at dette blir noe av:

- Jeg håper å få gått med manuset til en regissør etter sommeren, og etter det skal vi få på plass skuespillere. Michael Caine har allerede lovet å spille Gud. Filmen kommer til å bli spilt inn i USA, sier Ahrenberg til avisa.

Tar seg friheter

Ahrenberg har ansatt svenske Malle Jensen som manusforfatter. Hun håper å manuset ferdig før sommerferien.

- Staffan vil lage en film som er en blanding av «Harry Potter» og «Alice i eventyrland». Det betyr at jeg må ta meg store friheter med historien, noe som er gøy, men som også gjør meg nervøs med tanke på alle menneskene som har lest boken.

Jensen har tidligere jobbet som assistent for Antonio Banderas og Harvey Keitel, og har studert film ved anerkjente UCLA i Los Angeles.

- Jeg kjøpte filmrettighetene til boken for flere år siden, og har lett etter en manusforfatter som passer. Malle er intelligent, begavet og en fersk forfatter, som ikke er altfor påvirket av Hollywood, sier Ahrenberg til Expressen.

KLAR FOR SOFIE: Michael Caine (t.v.) skal allerede ha takket ja til en rolle i filmen. Her er han sammen med Hugh Jackman i filmen «The Prestige». Foto: FILMWEB
KLAR FOR SOFIE: Michael Caine (t.v.) skal allerede ha takket ja til en rolle i filmen. Her er han sammen med Hugh Jackman i filmen «The Prestige». Foto: FILMWEB Vis mer

Flere filmprosjekter

«Sofies verden» er oversatt til 54 språk, og har solgt drøyt 30 millioner eksemplarer verden over.

Den har også tidligere vært filmatisert i norsk versjon, med blant andre Silje Storstein, Tomas von Brömssen, Andrine Sæther og Bjørn Floberg.

Filmen fikk imidlertid varierende kritikk, og ble heller ingen kassasuksess.

Også andre av Gaarders bøker er i ferd med å bli filmatisert. Eva Dahr skal regissere filmutgaven av «Appelsinpiken», og produsent Axel Helgeland opplyser at opptaksstart blir i februar 2008.

Gaarder vil ikke kommentere nyheten overfor Dagbladet.no.

SOFIE PÅ NORSK: Silje Storstein hadde hovedrollen i den norske versjonen.