Sofies verden raste sammen

«Sofies verden» var en eventyrlig boksuksess som gjorde Jostein Gaarder styrtrik. TV-serien er en seermessig flopp. NRK produserte 70 millioner kroners-filmen.

«Sofies Verden» var en av NRKs dyreste produksjoner noensinne. 70 millioner kroner kostet det å lage en spillefilm og en tv-serie over Jostein Gaarders suksess-bok. Jostein Gaarder er den eneste som har hatt ubetinget suksess med «Sofies verden». Filmen ble sett av 208.000, litt færre en forventet, musikalsatsingen på Fornebu ble en flopp og tv-serien ble oversett av lisensbetalerne. I resten av Norden og Tyskland har filmen gått direkte dårlig.

Den første episoden ble sett av 433.000 seere, det er halvparten så mange som Dagsrevyen hadde samme kveld. Og derfra gikk det bare nedover, uka etter premieren var det bare 321.000 som ville følge fortsettelsen. Kritikere slaktet både filmen og tv-serien, men likevel er NRK fornøyd.

- Oppslutningen har vært ganske bra. Vi hadde kanskje håpet på litt høyere seertall, men totalt sett er avdelingsledelsen fornøyd med serien, sier prosjektleder i NRK Anne Birte Brunvold Tørstad til Dagbladet.no.

Lite oppstuss

Filmen er solgt til 200 land og tv-serien til 50. Brunvold Tørstad tror den labre oppslutningen om de åtte tv-episodene om Sofie skyldes lite mediedekning. Boka som de fleste kjøpte men langt færre leste ble kritisert for å være uegnet på film og tv.

- Jeg kan skjønne at folk synes tv-serien er vanskelig tilgjengelig. Det er en kompleks bok, og det var ingen enkel oppgave. Sånn sett syns jeg tv-serien er blitt bra, sier prosjektlederen som spøkefullt regner med at «Sofies verden» vil fortsette å leve sitt eget liv til hun blir pensjonert.

USETT: «Sofies verden» har foreløpig gjort et best i bokform.