Søk etter identitet

Et humoristisk og språklig naturtalent med overgrep mot barn som spesialitet.

BOK: I likhet med Gibbs særegne debutroman handler også denne boka om å lege sår fra en barndom med ekstreme overgrep. Her for søsknene Emmy og Blue, som vokser opp med en alkoholisert mor og en arkitektfar som ble smårar da han mistet evnen til å se tredimensjonalt. Og som altså skremmer vettet av de to barna med sin paranoia, stormannsgalskap, homofobi, brutalitet og til slutt «Houdini-forsvinning». De to prøver å beskytte seg selv og hverandre ved å late som om de er foreldreløse, samtidig skal faren bli deres Nemesis fordi de aldri får tatt et oppgjør med ham, men heller ikke blir kvitt ham fordi de frykter at hans galskap sitter i blodet på dem.

Humor

Gibb har et sjeldent talent for kjappe skisseringer med tilsynelatende skjødesløse, men likevel svært treffende bilder, syrlige spissformuleringer, fortettede karakteristikker og ikke minst humor. Som når den utilgjengelige moren Elaine «viste et visst tegn til liv da Blue gav henne en collage på morsdagen». Eller også beskrivelsen av Emmy med «det svartkledde skallet som rommet hennes eget flytende indre». For hovedtematikken i boka er søken etter en identitet, eller det å frarøves muligheten for finne den på grunn av en barndom i helvete.

Hermafroditter

Blue velger å rispe inn sitt eget navn i huden for ikke å forsvinne, mens Emmy flykter inn i dagdrømmerier, stadige identitetsskifter og studier inntil hun altså finner kjærligheten.

Og ved siden av å være en vakker skildring av søskenkjærlighet handler boka også om homofobi, hermafroditter og lesbisk kjærlighet.

Dalende

En svakhet hos Gibb er at bøkene hennes har en tendens til å dale litt mot slutten med et «snipp, snapp, snute» som på amerikaneres vis blir litt for terapeutisk. Samtidig tar hun noen klisjéaktige snarveier som liksom ikke kler vanviddet i resten av boka, blant annet møte med «gode» mennesker som synes lytefrie i et helvete av forskrudde skjebner.