KOMMENTARER

Skattelistene:

Søk i skattelister er ikke snoking, men samfunnsnyttig nysgjerrighet

Slipp skattelistene fri.

Søk i skattelister er ikke snoking, men samfunnsnyttig nysgjerrighet
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I 2014 fjernet dagens regjering muligheten til å gjøre anonyme søk i skattelistene. Man har utvilsomt oppnådd det man ønsket: Et dramatisk fall i antall søk. Det beklager vi, for det er en utvikling i helt feil retning. Søk i skattelister er ikke snoking, men samfunnsnyttig nysgjerrighet.

Regelen om at en person som søker skatteopplysninger om en annen utløser et automatisk varsel til vedkommende, har en uheldig, nedkjølende effekt. Det er med på å underbygge et feilaktig, moraliserende premiss: At det å være interessert i offentlig tilgjengelige opplysninger er noe suspekt. Å redusere ønsket om innsyn i skattelistene til et spørsmål om snoking er et sjofelt og historieløst triks. Er man opptatt av personvern og privatlivets fred bør man bevare bekymringen for bedre formål.

Tilsvarende er det med fortellingen om at barn med fattige foreldre blir mobbet når skattelistene er åpne. Eller når man brått blir opptatt av at kriminelle bruker skattelistene som veiledning for å finne sine ofre. Slike argumenter er anekdotiske bevis – og kan ikke tillegges vekt.

Men. Det skal ikke stikkes under stol at det var en periode tidlig på 2000-tallet der skattelistene ble et årlig bidrag til underholdningsjournalistikken i norske medier, også her i Dagbladet. Den perioden er forbi, og kommer nok aldri tilbake. For så interessant er ikke stoffet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.