Søker 300 000 i støtte til «Bjarte uten statsstøtte»

Skuespiller Bjarte Hjelmeland ber staten om støtte til støttefritt show.

PLANLEGGER FRILANSTILVÆRELSEN: Neste år går Bjarte Hjelmeland av som teatersjef ved Den nationale scene i Bergen. Nå er han i gang med å planlegge den statsstøttefrie framtida si - i alle fall i navnet.  Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
PLANLEGGER FRILANSTILVÆRELSEN: Neste år går Bjarte Hjelmeland av som teatersjef ved Den nationale scene i Bergen. Nå er han i gang med å planlegge den statsstøttefrie framtida si - i alle fall i navnet. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Bjarte Hjelmeland har vært skuespiller på Nationaltheatret, og er teatersjef ved Den nationale scene i Bergen. Han har varslet at han går av neste år, og nå er han i gang med å planlegge framtida.

Med et langt liv i de statsstøttede institusjonsteatrene bak seg, ønsker han å sette opp en enmannsforestilling med prosjekttittel «Bjarte uten statsstøtte».

Til det har han skrevet til Norsk kulturråd, og søkt om 300 000 kroner i støtte.

Personlig forestilling
Bjarte Hjelmeland ville ikke kommentere Dagbladets opplysninger, men ifølge søknaden hans til Kulturrådet skal det bli en svært personlig forestilling:

« Jeg ønsker å lage en forestilling som baserer seg på mitt eget liv og min egen familie. Barndom/ Ungdom i en svært levende og mangslungen familie med sterke typer og situasjoner som kan spilles ut i en sorgmunter setting. Den skal virke gjenkjennelig og skal inneha både varme og vidd. Handler om viktigheten av å ta valg og stå opp for seg selv.», skriver Hjelmeland.

Skuespilleren har søkt prosjektstøtte i tilskuddsordningen for fri scenekunst, og opererer med et budsjett på 700 000 kroner. I regnestykket han presenterer for Kulturrådet mener han at han kan tjene inn 400 000 kroner i løpet av 15 forestillinger.
 
Skrivekrefter fra Knut Nærum
Hjelmeland skriver mer om stykket i prosjektbeskrivelsen, blant annet at han har tenkt til å samarbeide med Knut Nærum.

«Formessig lekenhet og en uærbødig omgang med mange kjente utrykksformer vil gjøre at forestillingen får ett bredt spenn og stor sjangerbevisthet. Den vil strekke seg fra mime via musikal til en flørt med buskishumoren. Jeg vil benytte meg av sterke skrivekrefter som f.eks. Knut Nærum. Tanken er at forestillingen skal bli en komedie med kant, alvor og til ettertanke.»

I følge søknaden har han en intensjonsavtale med Ole Bull Scene i Bergen om spilleperiode våren 2013.