Søker døende til utstilling

- Jeg vil vise det vakre i døden, forklarer kunstneren.

(Dagbladet.no): Den tyske kunstneren Gregor Schneider planlegger en installasjon med et døende menneske som kunst.

- Jeg vil vise fram en person som enten dør en naturlig død eller som nettopp er død, forteller kunstneren til kunst-tidsskriftet The Art News.

Ifølge kunstneren skal en patolog fra Düsseldorf hjelpe ham med å finne frivillige som vil dø i offentlighet.

Schneider har allerede fått flere brev og andre henvendelser med tilbud fra folk som vil hjelpe, skriver Spiegel.

De aller fleste foreslår i mer eller mindre truende ordelag at kunstneren selv bør være utstillingsobjektet, mens én mann skrev til Schneider og fortalte at han gjerne stiller sin eks-kone til disposisjon.

Det er ikke første gang den tyske kunstnerens prosjekter vekker oppmerksomhet. I 2007 stilte han ut en stor, svart kube, som minnet om steinen i Kaaba, muslimenes helligdom. Flere kuratorer takket nei av frykt for å fornærme muslimer, men steinen endte til slutt i kunsthallen i Hamburg.

Denne gangen har selv sentrale politikere fra det tyske stortinget reagert.

- Mennesket bør ikke gjøres til et utstillingsobjekt ved livets ende. Det er uverdig. Døden bør ikke instrumentaliseres, uttalte de konservative politikerne Wolfgang Börnsen og Günter Krings i en pressemelding, ifølge Spiegel.

BANEBRYTENDE ELLER MISBRUK AV KUNSTNERISK FRIHET? - I kunstverdenen er meningene delte om den tyske kunstneren Gregor Schneiders nye planer for en installasjon: å stille ut et døende menneske. Foto: EPA
BANEBRYTENDE ELLER MISBRUK AV KUNSTNERISK FRIHET? - I kunstverdenen er meningene delte om den tyske kunstneren Gregor Schneiders nye planer for en installasjon: å stille ut et døende menneske. Foto: EPA Vis mer

Kunstneren selv forstår ikke oppstyret rundt installasjonsideen.

- Kanskje kan vi alle en dag dø tilfredse hvis vi klarer å hente døden ut av tabu-området og gjøre den til en positiv opplevelse, som når et barn blir født.

Søker døende til utstilling