Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Lord of the Rings»

Søker folk med «rart og funky» utseende

Amazon Primes enorme seriesatsing «Lord of the Rings» trenger mennesker med spesielle trekk.

NY JOBB: I fjor etterlyste produksjonen korte mennesker. Nå er det statister med «funky utseende» som etterlyses. Foto: New Line Cinema / IMDb Vis mer

I desember i fjor skrev Dagbladet at serien som beskrives som tidenes dyreste søkte etter mennesker under 1,52 meter, med mye rynker og store mengder hår.

Nå får en ny gruppe sjansen til å være med i Amazon Primes TV-serie basert på J.R.R. Tolkiens klassiske fantasy-roman «Ringenes herre»:

Et castingbyrå i New Zealand markerer nemlig at produksjonen snart gjenopptas ved å etterlyse statister med «overbitt», «utstikkende ører», «små øyne», «stor» eller «interessant» nese, eller jevnt over «funky utseende». Det skriver The Guardian.

NUMMER ÉN: Nullbudsjett-filmen Unsubscribe topper billettsalglister i USA. Her kan du se traileren. Vis mer

I et innlegg på Facebook ramser castingbyrået, som holder til i storbyen Auckland, også opp «lange tynne lemmer», akne-arr, innsunkne kinn, «manglende bein», store øyne og magre fjes blant de ønskelige trekkene.

- Tagg en venn, skriver byrået ifølge The New Zealand Herald - noe som førte til at mange tagget venner og kjente som en spøk.

Ifølge avisa gjenopptas produksjonen vest i byen allerede neste måned.

En serie «mugshots» (bilder av siktede i politisaker) som først ble brukt til å illustrere den etterlyste looken er seinere blitt fjernet fra innlegget, skriver The Guardian.

Ifølge The New Zealand Herald er bildene hentet fra en kampanje som advarer mot konsekvensene av bruk av rusmiddelet metamfetamin.

Innlegget nevner ingen bestemt rolle i serien.

Språkforvirring

Men hva innebærer det egentlig å ha et «funky utseende»? I Dagbladets kulturredaksjon oppsto det raskt en heftig debatt om ordets betydning og etymologi.

Hva er den mest korrekte oversettelsen? «Snålt utseende»? Eller noe litt mindre flatterende?

Dagbladet ringte Språkrådet for å få fasiten.

- Intuitivt vil jeg nok helle mest mot «snål», i betydningen rar, sier seniorrådgiver Erlend Lønnum i Språkrådet til Dagbladet.

Han viser til at ordet foreløpig ikke er tilstrekkelig etablert i det norske språket til at det har fått en egen plass i bokmåls- og nynorskordbøkene.

- Men jeg ser at vi finner det i Det norske akademis ordbok, sier han.

Her er «funky» definert som følger: «preget av funk; sterkt rytmisk». Alternativt: «ukonvensjonell; uhøytidelig».

- Der er det tatt med bare i den litt eldre og mer spesifikke betydningen som handler om musikk. Funky kan bety noe som er «rytmisk» eller «heftig». Men grunnbetydningen er noe som ikke lukter så godt - en «funky lukt». Jeg vet ikke om vi har brukt ordet i den betydningen på norsk.

- Lettere fornærmet

Mange vil nok først og fremst forbinde substantivet «funk» med musikk, mens adjektivet «funky» muligens vil kunne knyttes til en mindre hyggelig beskrivelse av en person - spesielt blant yngre språkbrukere, forklarer han.

- Men det må understrekes at dette ikke er etablert. Jeg er ganske sikker på at språkbrukerne ikke er helt enige om ordets betydning seg imellom. Så jeg forstår at det oppstår diskusjon om hva man legger i det- det skjer fort med ord som ikke er etabler nok i språket.

Nettopp derfor finner vi ikke ordet i ordbøkene. Lønnum mener også å ha registrert at ordet brukes stadig oftere.

- For å konkludere: Hvis noen beskriver meg som en person med «funky utseende», hvor fornærmet bør jeg være, ut ifra din tolkning av ordets betydning?

- Hvis noen hadde beskrevet mitt utseende som «funky», hadde jeg vært litt usikker på hva personen mente. Jeg hadde måttet be vedkommende beskrive nærmere. Men intuitivt hadde jeg nok ikke oppfattet det særlig positivt.

Som språkperson hadde likevel fattet faglig interesse.

- Faglig nysgjerrig og lettere fornærmet.

Galadriel bekreftet

I desember i fjor ble det kjent at skuespilleren Morfydd Clark skal spille alvedronningen Galadriel som ung, ifølge Variety.

Det skal være på det rene at handlingen vil finne sted i «andre tideverv», altså opptakten til handlingen i «Ringenes herre». Dette baseres på hint og kart som er publisert av Amazon. I andre tideverv blir maktens ringer og Saurons ene ring smidd, og epoken ender med at Sauron beseires for første gang.

- Velkommen til andre tideverv, har Amazon tidligere skrevet på Twitter og lenker til en hjemmeside som inneholder fem kart over Midgard.

Cnet skriver at målet for Amazon er premiere i 2021.

- Vi lager ikke filmene på nytt, men vi starter heller ikke fra scratch, så det blir karakterer du elsker, har sjef for Amazon Studios, Jennifer Salke, tidligere sagt til Deadline.

Hun la til at de per nå ser for seg én stor tv-serie, og at ambisjonene er svært høye.

Erfarne og anerkjente film- og serieskapere og produsenter er hyret for å lage «Lord of the Rings».

Folk med bakgrunn fra serier som «Game of Thrones», «Boardwalk Empire», «Breaking Bad», «The Sopranos» og «Stranger Things» er involvert i skriving og produsering, ifølge en video publisert av Amazon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!