Søker forfattermillionærer

Anne B. Ragde og Arve Juritzen misliker bestselgerslakten. Nå vil de at forfatterne skal tørre å skrive kommersielt.

ØNSKER KOMMERSIELLE FORFATTERE: Forfatter Anne B. Ragde og forlegger Arve Juritzen håper at flere forfattere tar sjansen på å skrive kommersielt. Foto: Håvard Kallestad / Dagbladet
ØNSKER KOMMERSIELLE FORFATTERE: Forfatter Anne B. Ragde og forlegger Arve Juritzen håper at flere forfattere tar sjansen på å skrive kommersielt. Foto: Håvard Kallestad / DagbladetVis mer

TRONDHEIM (Dagbladet): - Forfattere i Norge er redde for å selge på grunn av anmeldelsene. Og når de først selger bra blir de anklaga for å være kommersielle, nettopp fordi de selger bra, sier forfatter Anne B. Ragde til Dagbladet.

Under Litteraturfestivalen i Lillehammer ønsker Ragde å bryte ned noen av disse barrierene.

Sammen med Arve Jurtizen, redaktør i Juritzen Forlag, og ytterligere tre kjente forfattere, skal hun debattere rundt problemstillingen «Vil du bli millionær, eller forbli litterær?».

De vil vise at det ikke bør være noen motsetning mellom det å være litterær og å tjene penger, men at det går an å leve av å skrive bøker.

- Må bli kommersiell - Ideen er ikke vår, men det er en jævlig god ide. Vi skal kjøre et litterært quiz-show og kommer til å diskutere blant annet hvor kommersiell bokbransjen egentlig er, sier Juritzen.

- De som når bestselgerlistene får nesten alltid dårlige anmeldelser, men de selger, sier Juritzen.

IKKE FOR Å SELGE: Unni Lindell sier at hun ikke skriver for å selge, og at hun ikke kjenner noen andre som gjør det heller.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE FOR Å SELGE: Unni Lindell sier at hun ikke skriver for å selge, og at hun ikke kjenner noen andre som gjør det heller. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Blant forfatterne i panelet er Anne B. Ragde, som har innsett at bransjen til tider kan oppfattes som kommersiell.

- Det er ikke slik at man velger mellom penger og litterære priser, men bransjen er kommersiell - bøker er big business. Man jobber jo litterært når man skriver, men i det øyeblikket boka er ferdig, er den blitt til en råvare som skal ut til leserne, og da må man bli kommersiell.

Litterære bestselgere - På hvilken måte?

- Man må være synlig, tilgjengelig for intervjuer, takke ja til invitasjoner og stille opp på arrangementer. Som forfatter kan man ikke være mystisk og sjenert.

Ragde understreker at det finnes flere norske forfattere som stadig vekk havner på bestselgerlisten, samtidig som de er litterære:
  
- Jostein Gaarder, Dag Solstad, Lars Saabye Christensen, Roy Jacobsen og Linn Ullmann er alle eksempler på litterære forfattere som selger godt. De fleste mestselgende forfatterne er litterærer.

Har klart begge deler - Finnes det noen forfattere som ikke er det?

- Ja, det finnes noen som selger godt og ikke er litterære, men jeg vil ikke navngi noen direkte

Forfatter Levi Henriksen mener at han er blant forfatterne som både er litterære og i stand til å selge.

SKRIVER FOR Å SELGE: Levi Henriksen understreker at det er fullt mulig å kombinere boksalg med å være litterær. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKRIVER FOR Å SELGE: Levi Henriksen understreker at det er fullt mulig å kombinere boksalg med å være litterær. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- For egen del må jeg innrømme at jeg har klart begge deler, sier Levi Henriksen.

- Men det er en typisk norsk, snobbete og meget søkt problemstilling. Det er ikke slik at folk som skaper kunst ikke kan tjene penger, men tvert imot, sier han.

- Fullt mulig å kombinere Videre sier han med den største selvfølge at han skriver for å selge, og understreker at det er fullt mulig å kombinere det med å være litterær. 

- Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg vil tro at stort sett alle forfattere, uansettt hvor eksistensiell man er eller ikke er, ønsker å selge bøker slik at man kan ha et bra levebrød gjennom det. Men som forfatter hadde jeg aldri klart å ta litterære valg basert på hvor mange bøker jeg kan selge. Da ville det som gjorde at jeg skriver bøker bli falskt, det var drivkraften, sier Henriksen.

Unni Lindell sier til Dagbladet at hun ikke skriver for å selge, og at hun ikke kjenner noen andre som gjør det heller.

- Ingen jeg vet om gjør det. Leserne er ikke så dumme, man klarer ikke å lure dem, sier Unni Lindell.