Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Søker millionbeløp for å granske iTunes

Forbrukerombudet tar saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I forrige uke sendte Forbrukerrådet en klage på iTunes til Forbrukerombudet.

Ombudet har nå bestemt seg for å kikke nærmere på saken. De har også søkt barne- og likestillingsdepartementet om 1,2 millioner kroner for å jobbe videre med spørsmål om rettigheter knyttet til e-handel  - blant annet forbrukernes rettigheter i det digitale musikkmarkedet.

- Vi synes det er veldig interessant og kommer til å jobbe mer med denne saken, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon til Dagbladet.no.

Flere momenter

Klagen til Forbrukerombudet gjelder flere ting.

Ifølge Forbrukerrådet bryter iTunes\' salgsvilkår med markedsføringsloven. Rådet mener blant annet det er uheldig at musikkbutikkens tekniske avtalevilkår, DRM, gjør at låter kjøpt via iTunes kan bare brukes på Apples egen avspiller iPod.

Dessuten mener også at det er urimelig at Apple reserverer seg mot å betale erstatning om iTunes åpner et sikkerhetshull som gjør at hackere kan gjøre skade på forbrukerens maskin. Rådet vil dessuten at ombudet skal vurdere om iTunes rammes av norsk lov, siden firmaet er registrert i Luxembourg.

- Jeg tror ikke vi kommer til å bruke så mye tid på spørsmålene om hvilke lands lover som gjelder, og om det er lov til å endre kontrakten etter at den er inngått.

STRIDENS EPLE: Forbrukerombudet skal blant annet undersøke om Apples musikkbutikk iTunes Music Stores salgsvilkår bryter med markedsføringsloven.
STRIDENS EPLE: Forbrukerombudet skal blant annet undersøke om Apples musikkbutikk iTunes Music Stores salgsvilkår bryter med markedsføringsloven. Vis mer

- En mer vanskelig sak gjelder spørsmålet om eksklusivitet - om man bare skal kunne bruke iPod på låter man har kjøpt hos iTunes. En annen dreier seg om de kan fraskrive seg ansvar for skader forårsaket av datainnbrudd og spam hvis dette skyldes bruken av iTunes, sier Thon.

Kan bruke makt

Thon viser også til at spørsmål om kopibeskyttelse er et internasjonalt spørsmål, og at andre bransjer benytter seg av tilsvarende teknikker.

Men om Forbrukerombudet finner ut at Apple og iTunes bryter loven, har de mulighet til å sanksjonere.

- Vi ser først om fremst på kontraktene som tilbys. Hvis vi mener det er grunn til at disse bør bli endret, har vi mulighet til å gå inn i forhandlinger med iTunes. Vi kan i siste instans pålegge dem å endre kontrakten.

- Hvis ikke dette gjøres, kan vi gå til Markedsrådet for å få en avgjørelse derfra. Det er helt klart at vi har mulighet til å sette makt bak kravene, sier Thon.

Les også:

VIL GRANSKE: Forbrukerombudet har søkt om 1,2 millioner kroner for å granske spørsmål knyttet til e-handel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!