DEBATT

Debatt: Søppel og private aktører

Søkkrik på søppel

Vi betaler mer for renovasjonen der private driver.

BERG: I Solfjellet borettslag på Haugerud i Oslo, i likhet med mange andre plasser, har det vært oversvømmelse av søppel de siste ukene. Foto Stein J Bjørge  
BERG: I Solfjellet borettslag på Haugerud i Oslo, i likhet med mange andre plasser, har det vært oversvømmelse av søppel de siste ukene. Foto Stein J Bjørge   Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Mens søpla flyter i Oslos gater flyter millionene inn på kontoen til en som heter Jonny Enger.

Så mye som femti av de 420 millionene Oslos innbyggere betaler i renovasjonsgebyr kan havne rett i lomma på renovasjonsselskapet Veirenos eier. Med så høye driftsmarginer er det åpenbart mer enn søpla som stinker i dette «markedet».

Høyresiden og deler av Arbeiderpartiet har lenge fortalt oss at det er billigere og mer effektivt å legge søppeltømming ut på anbud til private selskaper. Men disse argumentene viser å stå seg dårlig når de holdes opp mot hva som i virkeligheten skjer når de kommersielle aktørene slippes løs.

Veireno, som nå har overtatt husholdningsrenovasjonen i Oslo, og som gjennom flere selskaper eies av Jonny Enger, hadde i 2014 en driftsmargin på hele 22,8 prosent, en ekstrem privat fortjeneste, hentet fra innbyggernes felles midler.

I 2015 tok eieren av Veireno ut åtte millioner kroner i utbytte fra selskapet. Kontrakten med Oslo kommune er mye større enn det Veireno har drevet med tidligere, og skal selskapet fortsette utbyttepraksisen sin, vil det bety at 50 millioner av Oslo-innbyggernes renovasjonsgebyr går rett på kontoen til selskapets eier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer