Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Søkkrik russ

Ennå er eksporten av Lene Marlin i startgropa, men allerede nå er ungjenta fra Tromsø i ferd med å tjene store penger. Etter å ha gått til topps på norske salgs- og radiolister det siste halvåret har 18-åringen tjent over fire millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Lene Marlin Pedersen om få uker innleder russefeiringen på Tromsdalen videregående skole, behøver hun ikke bekymre seg for de økte festutgiftene fram mot 17. mai. Seks måneder etter at hennes debutsingel «Unforgivable Sinner» ble lagt ut for salg, har Lene for lengst rukket å bli popmillionær.

50 000 i Japan

Virgin har så langt lykkes på alle punkter i sin satsing på Lene Marlin:

Hun blir spilt på radioen i ett sett.

Hun selger singler.

Hun selger album.

Hun er allerede i ferd med å få et platekjøpende publikum i utlandet.

I tillegg har selskapet plassert Lene Marlin på tre samleplater som alle har blitt storselgere.

Alt dette gir kroner i kassa til artisten. Ifølge Dagbladets beregninger har kometen fra nord tjent drøye fire millioner kroner det siste halvåret.

Foreløpig er det albumsalget i Norge som gjør at Lene slipper å ha økonomiske bekymringer. På tre uker har «Playing My Game» solgt 78 000 eksemplarer. I tillegg har hun nå solgt over 50 000 album i Japan. Utfra standard artistkontrakter og gjeldende TONO-satser gir dette Lene Marlin en inntekt på 2,7 millioner kroner. Dette er fordelt på royalties og komponisthonnorarer. Det faktum at Tromsø-jenta skriver alle tekster og melodier på egenhånd, gjør at hun tjener gode penger når platesalget først begynner å rulle.

Lene Marlin er sjelden på den måten at hun klarer å selge både singelplater og album. Her til lands har «Unforgivable Sinner» og «Sitting Down Here» solgt henholdsvis 38 000 og 15 000. I Sverige, der Lene den siste uka har ligget på en fjerdeplass på salgslista og på førsteplass på radiolista, har «...Sinner» rukket å selge 11 000. Dette gir Lene Marlin et salg på 64 000 singler og en inntekt på drøye 400 000 kroner.

Radiosalg

Radiospilling er en tredje viktig inntektskilde for Lene Marlin Pedersen. Norges 16 største radiostasjoner, som utgjør grunnlaget for Dagbladets hit40-liste, har spilt «Unforgivable Sinner» over 3500 ganger det siste halvåret. De siste åtte ukene har de samme ledende radiostasjonene med Petre, P1, P4 og Radio 1 i spissen gitt «Sitting Down Here» nærmere 2000 spillinger. Bare den siste uka ble låta spilt 439 ganger, noe som er rekord i hit40-epoken. Flere stasjoner spiller nå låta over 50 ganger i uka. Til sammen anslås Lene Marlins inntekt på radiospilling til å ligge på ca. 300 000 kroner.

Da var samleplatene «Absolute Music 24», «Absolute Music 25» og «Absolute Norsk» sikrere kort for Lene Marlin. Deltakelsen på disse samleplatene førte henne inn i 362 000 norske hjem. Dette gir artisten en royalty- og komponisthonorar-inntekt på vel 700 000 kroner.

Trenger fagfolk

Til sammen har dermed russejenta Lene tjent drøye fire millioner kroner på sangene hun skriver på sengekanten hjemme i Tromsø.

Nå gjelder det å forvalte pengene riktig.

- Jeg har gitt Lene råd om å skaffe seg relevant kompetanse på området i form av revisor, regnskapsfører og forretningsadvokat, sier Virgins norsksjef Hans Olav Grøttheim, som ikke vil kommentere tallmaterialet i artikkelen.

KAN TRYGT FEIRE: Det vil nok ta tid før pengene suser inn på konto, men det siste halvårets suksess vil gi Lene Marlin en solid økonomisk start på livet etter russetida.