Søkkrike AQUA-Lene

Lene Nystrøm har tjent over 70 millioner kroner på Aqua-suksessen. Aqua-imperiet er en milliardbutikk med salg av alt fra cd-er til bøker og videoer. Omsetningen nærmer seg ufattelige 2,3 milliarder kroner. Dagbladet har dykket ned i Aqua-pengebingen.

Aqua-eventyret, som startet med flørting på danskebåten, har hittil sørget for feit konto for den 26 år gamle Ramnes-jenta. Popgruppa har solgt over 14 millioner eksemplarer verden over av sitt debutalbum «Aquarium» som kom ut 23. mars 1997. I tillegg har bandet solgt over åtte millioner singler - og en masse effekter.

Alt på grunn av en låt; Barbie Girl.

Hver gang Dagbladet har spurt om hennes millioninntekter har hun kommentert saken slik: - Det dreier seg om mye penger. Såpass mye penger at jeg må ha profesjonell hjelp til å investere.

- Vi vil ikke prate penger, vi vil prate musikk, har hun og resten av Aqua-gutta alltid lagt til. Det har de også praktisk lagt opp til. For å unngå å få innsyn i sine inntekter og formuer, har bandmedlemmene flyttet til London.

Det er snakk om mye penger. Fryktelig mye penger. Dagbladet har regnet ut at Lene har tjent over 70 millioner kroner på Aqua-suksessen. Hun og Rene Dif er bandets frontfigurer, men tjener faktisk minst av de fire. Mer anonyme Søren Rasted og Claus Norren skriver flesteparten av Aqua-låtene. Derfor tjener de mye mer, nærmere bestemt 120 millioner kroner hver.

Totalt har Aqua solgt egne cd-er og singler for nesten 2,3 milliarder kroner! Men tro ikke at bandet kan stappe hele beløpet i egen lomme. Platesjappa skal selvsagt ha sitt for å selge Aqua-musikken. Den største biten tar plateselskapet.

To typer inntekter

Lene, Rene, Søren og Claus får i hovedsak to typer inntekter:

Royalty: Dette er inntekter som blir regulert av en intern, hemmelig avtale mellom artist og plateselskap. Artistene får vanligvis mellom 12 og 15 kroner per solgte CD, men slike avtaler kan varierer kolossalt. Denne biten deles likt mellom bandmedlemmene.

Copyrigt-inntekter: Pengene samles inn av Nordisk Copyright Bureau (NCB) i København på vegne av Aqua. Beregnes som en prosentsats av innkjøpsprisen til platebutikkene. Denne prosentsatsen ligger på rundt 8,5 % i Aquas tilfelle. Pengene går til de som har skrevet tekst og musikk. Men også Lene får noen copyright-inntekter siden hun har vært medforfatter på tre av låtene.

I tillegg kommer salget av samleplater hvor bandet medvirker. En ganske vanlig avtale er at bandet får om lag en krone per solgte plate i royalties. Det vil si at Lene tjener om lag 25 øre for hver samleplate Aqua deltar på.

Også manageren og produsenten skal ha en del av bandets inntekter. Det har vi tatt høyde for i regnestykket.

I tillegg til musikken selger bandet en rekke Aqua-effekter: fra sengetøy og sminkesett til video og bok. Hvor mye alle Aqua-produktene i kjølvannet av platesuksessen er omsatt for, er hemmelig.

- Dette er interne opplysninger, sier Lotte Aagaard i TG Management til Dagbladet. Hun vil bare si at salget er «fint».

Aqua-fanboken er solgt i over 300000 eksemplarer. Her har Aqua selv copyright og hver enkelt har sannsynligvis fått et par millioner i inntekter herfra.

T-skjorter

Dessuten selger Aqua et ukjent antall T-skjorter, plakater og annet materiell, som hver enkelt Aqua-medlemmer har ulike prosentandeler av. Vi har valgt å holde disse inntektene utenom, siden det foreligger så dårlige anslag på inntektene, Det samme gjelder vederlaget som blir betalt fra radiostasjoner og tv-selskapener som spiller bandet musikk («TONO-pengene»).

Modell-karrieren

Lene Nystrøm sper også på med modelljobbing. Hun har en kontrakt i lomma med det danske byrået 2pm.

Fra slutten av juli har Lene Nystrøm frontet en massiv kampanje for kleskjeden ONLY over store deler av Europa.

Bransjefolk i Danmark og Norge som Dagbladet har snakket med, anslår at Lene har tjent rundt en million kroner på denne «deltidsjobben».

DOLLARGLIS: Aqua-Lene kan smile hele veien til banken, men utad vil hun bare snakke om musikken sin.