Søkte jobb på strippeklubb

Liza Marklunds «Studio Sex» vil ligge på mange nattbord rundt påsketider. Forfatteren, som snart gjester Norge, har selv søkt jobb på strippeklubb.

I Marklunds siste bok på norsk, «Studio sex», blir journalist-heltinnen Annika Bengtzon satt på en intrikat mordsak med tilknytning til en strippeklubb og hvor en minister er innblandet. Selv søkte Marklund på jobb i en slik klubb da hun var i slutten av tenårene.

- Jeg syntes «representativ dame med kassaerfaring» var en god beskrivelse av meg. Sjokket var stort da jeg så hva slags sted dette var. Jeg rødmet og løp ut, forteller forfatteren til Aftonbladet.

Droppet gymnaset

Marklund startet forfatterkarrieren i tenårene med klissete kjærlighetsnoveller i ungdomsblader. Gymnaset hoppet hun av.

- I ni år hadde jeg sittet på skolen og ventet på alle andre. Da det ble på samme måten på gymnaset, droppet jeg det, sier Marklund.

Tenårene brukte forfatteren på å jobbe på lager og sykehjem og som kassadame, og pengene ble investert i reiser i Europa og Nord- og Mellom-Amerika.

Stridsvogn på høye hæler

Tilbake i Sverige i 20-årene startet Liza Marklund journalistkarrieren i tabloidavisa Expressen. Der slo hun seg raskt fram som en uredd krimreporter med driv og temperament, og omtaler seg selv som «en stridsvogn på høye hæler». Marklund har også hatt ledende stillinger i TV4 og gratisavisa Metro før hun bestemte seg for å bli forfatter på heltid i 1997. Hovedpersonen i bøkene, Annika Bengtzon, er også en gravende journalist som ikke gir seg før hun har kommet til bunns i en sak.

Salget av Marklunds fire kriminalromaner har gått rett til himmels: 1,2 millioner bøker er solgt i Sverige. Liza Marklund kommer på Norgesbesøk denne uka, og skal bok-bade sammen med Lill Lindfors og Ketil Bjørnstad i morgen. Norske leseres første møte med den svenske krimdronninga var «Sprengeren», som var hovedbok i Bokklubben Nye Bøker i fjor.

Mer om Marklund:

Aftonbladets samleside om alle Liza Marklunds bøker.

Marklunds spalte i Aftonbladet.

Test: Hur Annika Bengtzon är du?

NORGESAKTUELL: Liza Marklund holdt på å gjøre ufrivillig mye research til sin siste bok, Studio Sex.