Søkte stillingen i går - ansatt i dag

Anne Aasheim fikk jobben som direktør i Kulturrådet i ekspressfart. Arrogant, og på siden av loven, mener kritiker.

NY JOBB: Anne Aasheim gikk av som sjefredaktør i Dagbladet for ni måneder siden. 1. januar starter hun som ny direktør i Kulturrådet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NY JOBB: Anne Aasheim gikk av som sjefredaktør i Dagbladet for ni måneder siden. 1. januar starter hun som ny direktør i Kulturrådet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

||| - Jeg søkte stillingen i går, fortalte Anne Aasheim da hun i dag ble annonsert av kulturminister Anniken Huitfeldt som ny kulturrådsdirektør.

Huitfeldt og departementet har måttet tåle kritikk for at de har kjørt en lukket prosess i arbeidet med å finne ny direktør. I sommer var det ti søkere til stillingen, og et hodejegerfima ble engasjert for å finne flere aktuelle kandidater.

Departementet har forsvart seg med at de hadde rett til å supplere søkerlisten, og at eventuelle nye søkerne ville bli offentliggjort fortløpende.

Seinest mandag var jurist Kristine Foss i Norsk presseforbund i kontakt med kulturdepartementet, med krav om innsyn i oppdatert søkerliste. Hun fikk da beskjed om at det ikke var noen nye søkere.

- Det bekrefter det vi har ment hele tiden. Departementet har en lukket prosess og omgår reglene som skal sikre åpenhet. Det har sikkert vært flere kandidater som ikke vi får vite om. Dette er arrogant. De ignorerer fullstendig at vi har regler for innsyn i offentlige ansettelser, sier Foss.

Anniken Huitfeldt sier til Dagbladet at vi skulle ha søkt om innsyn.

- Det har vi gjort.

- Dere måtte gjøre det i går, supplerer infosjef Hanne Gjørtz i kulturdepartementet.

Anne Aasheim gleder seg til å ta fatt på jobben.

- Jeg kunne godt ha søkt jobben for flere måneder siden, men jeg ble ikke interessert før statsbudsjettet kom i forrige uke, sier hun.