Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sol og pils på Roskilde

Roskilde sløver i solen før en ny hard kveld starter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROSKILDE (Dagbladet.no): I går åpnet dørene for 90 000 musikk-kåte festivaldeltagere, og nordmenn, dansker og svensker strømmet inn for å få med seg eventuelle høydepunkter på en heller laber åpningsdag. Men litt over ti entret Metallica scenen og 60 000 publikummere fikk oppleve to timer med fyrverkeri og autoritær hardrock.

Dagen derpå ligger halve festivalen og sløver mens resten har startet på en ny dag med fyll, musikk og økende urinstank. Sola steiker, så gutta og jentene har kastet tøyet for å sole sine mer eller mindre brune kropper.

- Musikken er ingenting uten folkefesten. Det å sitte her i sola og møte masse dansker og svensker her helt fantastisk, sier førstereisende Kathrine Madsen (18) til Dagbladet.no.

Oslojenta slapper av med kortspill før hun og venninna Claudia Shestopal skal se folkemetall-bandet Gåte.

Norsk invasjon

For i dag stiller norske band sterkt på Roskilde-festivalen. I tillegg til Gåte skal hiphoperne Ecuicez, Son-of-light og Madcon entre scenen. Turboneger har tatt turen til Danmark sammen med Kaizers Orchestra og Cato Salsa Experience. Alle spiller i løpet av kvelden. Men for mange nordmenn var gårsdagens konsert med Metallica det store høydepunktet.

- Det var helt fantastisk. Det er nesten så vi kunne reist hjem allerede nå. Men det er massevis av bra musikk igjen, og dessuten er stemningen her utrolig hyggelig, sier Skiens-jenta Kathrine Barland (21) og kjæresten Magnus Gjerde (22) til Dagbladet.no.

Campingliv

Det skjer mye forskjellig på campingområdet. Hollandske Damian van der Velden lager kunstverk i sand. En annen sandaktivitet er volleyball, og blir du lei av musikk og sol kan du gå å se en film eller to.

Men det som først og fremst skiller Roskilde fra røkla, er at det glade felleskap her gjennomfører en drøm om den evige harmoniske fest.

- Det fine med Roskilde er slapp-av-stemingen med en kasse pils i nevene. Sånn skal det være på festival, sier Kathrine Barland.

URINSTANK: Folk som gjør sitt fornødne der det måtte passe er ikke noe ukjent fenomen på Roskilde.
SANDSLOTT: Damian van der Velden (30) fra Nederland bygger kunst med sand, og fikk mye oppmerksomhet fra forbipasserende.
TATTOO: Tatoveringstettheten her er større enn normalt. Anna tegner en tatovering med penn på foten til venninna Anna.
SLAPPER AV: Kathrine Madsen (til høyre) og Claudia Shestopal slapper av i sola før de skal på Gåte-konsert. Høydepunktet på festivalen er allikevel svenske Cardigans som spiller lørdag.
PILS OG JORDBÆR: Svenskene Tommy Wiss, Sara Kungstedt og Pierre Petterson har kjøpt jordbær og en kasse pils som skal ned før de tar turen inn for å få med seg dagens konserter.
SLÅTT UT: Svenske Anna og Elina er helt slått ut etter gårsdagens Dave Gahan-konsert.
HVOR ER KOMPISEN: Lotta (19) fra Stockholm har mistet venninnen sin men har det fint for det. - Akkurat nå har jeg ikke lyst til å dra hjem, sier hun til Dagbladet.no.
EKSTASE: Roskilde handler først og fremst om musikk. Her slår en gjeng seg løs rett foran scenen.
KJÆRESTER: Magnus Gjerde og Kathrine Barland koser seg i sola på Roskilde. Gårsdagens Metallica-konsert var et foreløpig høydepunkt for kjæresteparet fra Skien og Horten.
SPORT: Sandvolleyball er populært i varmen her på Roskilde.