Sol ute, Dimmu inne

Dimmu Borgir holdt hoff for metalpressen.

Ute skinner solen og våren nærmer seg. Men vi skal inn i mørket. Der holder Dimmu Borgir hoff for internasjonal metalpresse, før de slipper sin nye skive «In Sorte Diaboli» i slutten av april.

- Jeg tror vi tar bildene inne, ja, fastslår Shagrath, og mønstrer sollyset som sildrer inn fotostudiovinduet i Lodalen.

I går var bandet her hele dagen og lot seg fotografere og intervjue av utenlandske metalblader og nettsteder. I dag er det bare Kerrang! og NTB, men bandet er i full mundur: Sminke, svarte klær og mye nagler som klirrer.

- Au, sier fotograf Håkon og ser på fingeren som blør etter at han høflig håndhilste på Silenoz - og stakk seg til blods på den behornede djevelringen hans. That\'s metal.

Annerledes

Det er tre og et halvt år siden kritikerroste, spellemannsvinnende og storselgende «Death Cult Armageddon» kom. Nå er Dimmu Borgir klare med ny skive, som er deres første konseptalbum.

«In Sorte Diaboli» forteller historien om prestens læregutt som finner sine ondeste sider. Låtene ble også til på annerledes vis til Dimmu å være. Tekstene var ferdige først, før de begynte med musikken.

- Det er mørkere enn før, mener Hellhammer.

PLATEKLARE: Black Metal-bandet Dimmu Borgir kommer med skiven «In Sorte Diaboli» og legger snart ut på turné. Her fotografert i Oslo tirsdag. Foto: SCANPIX
PLATEKLARE: Black Metal-bandet Dimmu Borgir kommer med skiven «In Sorte Diaboli» og legger snart ut på turné. Her fotografert i Oslo tirsdag. Foto: SCANPIX Vis mer

- Men du hører jo at det er Dimmu Borgir, fastslår ICS Vortex.

- Det er mer gitarbaserte låter nå, men fortsatt mange orkestrale partier i låtene, den miksen som kjennetegner oss, sier Silenoz, og sier at det ikke var veldig kalkulert - heller ikke at den nye platen skulle bli et konseptalbum.

- Vi setter oss aldri ned og tenker på hva vi bør gjøre neste gang. Den eneste beslutningen vi tok, var å gjøre noe som var annerledes. Det meste er jo gjort før, og det begynner å bli uunngåelig å repetere seg selv litt. Men det er bedre å gjøre det, enn å ta fra andre. La oss si det slik; vi bearbeider vår egen stil.

Shagrath forteller at dette er en mer spontan skive til Dimmu Borgir å være:

- Vi brukte kort tid på den. Det siste året har vi vært late, brukt tiden på sideprosjekter og noen har blitt foreldre, og det har vært positivt. Nå er vi mer ivrige etter å jobbe sammen og turnere igjen, sier han.

Mer i Norge

Mottakelsen er strålende, over en måned før «In Sorte Diaboli» slippes. I februar var 60 musikkjournalister fra hele verden - minus Norge med noen få unntak - samlet til lytteparty på Holmenkollen Park Hotel. Der var også Kerrang! sin mann, britiske Nick Ruskell, som nå er tilbake på døgnbesøk for å intervjue bandet sjøl.

- Det er en virkelig fantastisk plate, fastslår den svartkledde journalisten med overbevisende glød. Han vier Dimmu Borgir to sider «pluss noe mer» i den kommende utgaven av metalbladet.

Bandet er booket til å spille på Download-festivalen i britiske Donnington i juni, og Ruskells inntrykk er at de håper på å bryte gjennom i Storbritannia for alvor med dette albumet.

USA er Dimmu Borgirs viktigste marked, og 20. april og en drøy måned fremover står en 32 konserters turné på planen.

- Men vi skal også gjøre litt mer her i Norge enn vi har pleid før. Vi gjør to festivaler, på Hell sammen med Turboneger, og på den nye metalfestivalen på Notodden, pluss litt i august og september, sier Silenoz og Shagrath.

Tatt sjanser

Å bli profet i eget land er som kjent vanskelig. Men Dimmu Borgir har også vært litt tilbakeholdne.

- Vi har tatt det gradvis. Nå er folk hyppe på å se oss, og etterspørselen øker, fastslår Silenoz:

- Vi har tatt sjanser og turnert mer enn andre band ute. Vi har gjort dette sjøl.

Blackmetalbandet er fremdeles omdiskutert, og kalles sellouts og mainstream og andre verre ting av metalpolitiet. Det er de fullt klar over, og gir bokstavelig talt fanden i.

- Det høres klisjéaktig ut, men folk kan si hva de vil. Fanskaren øker i takt med hatet og beskyldningene om sellout, sier Silenoz, mens ICS Vortex glisende inni den hvite sminken legger til:

- Det er like artig hver gang å møte folk som demonstrerer mot oss!

Når NTB trekker fram blasfemianmeldelsen som ble innlevert mot bandet i påsken i fjor av en kar som hadde sett på Svisj og videoen til «Sorgens kammer - Del II» og som mente - ordrett sitert - at det «ikke var så koselig å se bilder av en stygt sminket Jesus midt i påsketida», blir de nærmest litt lykkelige.

- Hva gjorde nå han oppe i tretiden om natta? Han burde lagt seg etter andakten i nitiden, fastslår de samstemt og svartkledd.

(NTB)