Hva skal du lese i sommer?

Sola går alltid sin gang over Hemingway-land

Men hvorfor ikke utgi dikterens samlede noveller?

KONÈ NUMMER TO: Ernest Hemingway sammen med Pauline Pfeiffer, hans kone nummer to av i alt fire. Forholdet ligger til grunn for den etterlatte romanen «Edens hage». Foto: NTB Scanpix
KONÈ NUMMER TO: Ernest Hemingway sammen med Pauline Pfeiffer, hans kone nummer to av i alt fire. Forholdet ligger til grunn for den etterlatte romanen «Edens hage». Foto: NTB ScanpixVis mer
Kommentar

SOMMEREN STÅR FOR døra. Kanskje skal du reise bort. Men hvilke bøker skal du putte i kofferten? Sommerferien gir alltid en illusjon om oseaner av tid. Da skal man ta igjen alt det tapte, klassikerne man aldri har fått lest, som ligger som stabler av dårlig samvittighet på nattbord og i bokhyller. Enkelte forlag bidrar med forslag, for eksempel Gyldendal, som helt på tampen av vårsesongen utgir fire pocketutgaver av Ernest Hemingway, som med vakre, fargerike omslag av designeren Kristin Lidström lokker leseren inn i fluktstol-modus.

PÅ MANGE MÅTER er Hemingway en utpreget sommerdikter. Les for eksempel «Og solen går sin gang», som fikk æren av å åpne Sigurd Hoels legendariske gule serie i 1929. Året etter kom «Farvel til våpnene». Seinere også «Den ene mot de mange» og «Klokkene ringer for deg». Dessuten «Samlede noveller». Gjennom dette verket skjærer et skrått lys gjennom landskapet, en touch av sommer og solbelyst drama.

DE FIRE NYUTKOMNE bøkene er den korte Nobelpris-vinner-romanen «Den gamle mannen og havet». Pluss «Noveller i samling», en definitivt løgnaktig tittel. Boka rommer bare et lite utvalg av de formidable novellene til Hemingway, og den har ikke engang innholdsfortegnelse. Dette er ikke bra, særlig ikke når man vet at Gyldendal ved Janneken Øverland i 2004 utga et virkelig helhjertet utvalg noveller i serien «Gyldendal Klassiker». Bokas tittel var «Kort fortalt & Hemingways noveller i samling».

DET ER DENNE boka forlaget burde nyutgitt i pocketutgave. For en skattekiste! Alle de opprinnelige novellene, samlet bok for bok, oversatt av Peter Magnus, pluss over 200 sider med noveller som er kommet opp til overflaten etter dikterens død. Og som om ikke dette var nok, innledning ved James Fenton og personlige etterord av Ari Behn, Jo Nesbø og Per Petterson. Den definitive boka, som varer sommer etter sommer etter sommer.

MEN FORLAGET skal også ha ros. De to siste bøkene i sommerpakken er kjærkomne nyutgivelser. Den første, «En varig fest», ble avsluttet et par år før Hemingway tok sitt eget liv i 1961. Den er en munter samling berettelser fra dikterens år i Paris på det glade 1920-tallet, da kunstnere og bohemer fra Europa og USA gjorde Paris til en heksegryte av rus, fest, kreativitet og villskap. I disse småstykkene forteller Hemingway om en evig sommerfest sammen med folk som Francis Scott Fitzgerald, Ford Maddox Ford, James Joyce, Gertrude Stein og Ezra Pound.

SÅ TIL ROSINEN i pølsa. Det er gått 32 år siden den etterlatte romanen «Edens have» første gang kom på norsk, oversatt av Peter Magnus. Utgivelsen vakte rabalder. Enkelte mener forlaget hadde redigert bort hundrevis av sider viktig stoff. Det får ikke hjelpe. «Edens have» er en sår kjærlighetsroman om et par på en bryllupsreise, der de blir forstyrret av en yngre kvinne som begge blir betatt av. Det handler om kjønnsrolleskifter, om å klippe håret stadig kortere og bleke det, og om et komplisert trekantforhold. Om forfatteren i boka skriver Hemingway: «Han skrev det ned slik det hadde vært, og det uhyggelige kom bare til syne som de lette krusningene i en myk dønning i stille vær, som viser undervannsskjæret

ER DU OPPTATT av såkalt «virkelighetslitteratur», kan du finne mange av ingrediensene «Edens have» i forholdet mellom Hemingways første kone Hadley og den neste, Pauline Pfeiffer. Det hele foregår i Sør-Frankrike, under omstendigheter som på alle måter er hete. Sommerbok? Definitivt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 1059524750


Varnish cache server