Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sola kom med Sissel

Med Festspillene og Nattjazzen kommer også finværet, pleier skråsikre bergensere å påstå. Men ikke i år. Ikke før Sissel Kyrkjebø Skoller og Diana Krall kom. I kveld holder de konsert sammen, Norges musikalske førstedame og en av verdens mestselgende jazzartister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kyrkjebø og Krall pratet i vei som to gamle venninner da de møtte pressen på Verftet i går. Men kveldens konsert er den første de gjør sammen.

- Jeg ble introdusert for Dianas musikk gjennom en venn da jeg var i USA for to år siden. Jeg hadde aldri hørt om henne, men jeg fikk to plater som jeg likte så godt at jeg spilte dem hele tida, forteller Kyrkjebø.

Sissel har tatt seg en aldri så liten pause fra plateinspillinga for å gjøre kveldens konsert.

- Jeg har aldri sunget jazz før, ikke annet enn på kammerset, så for meg blir dette et aldri så lite sidesprang. Men en stor begivenhet, sier hun.

Sommerjobb

Når nordmenn får besøk fra utlandet, spør vi alltid hva gjestene synes om Norge. Diana Krall synes Bergen er en riktig fin by.

- Men jeg har bare vært her i to timer altså, legger hun til.

- Og det har ikke regnet ennå! kommer det fra Kyrkjebø, som tross alt er på hjemmebane.

Men Krall har vært i Norge før. For lenge, lenge siden hadde hun sommerjobb som taffelpianist på Hotel Sheraton i Sandvika utenfor Oslo.

- De ble litt sure på meg der, fordi jeg bare spilte jazz, minnes hun.

På konserten i kveld gjør jentene én del sammen, og én del hver.

- Vi skal synge klassikere som «Dream A Little Dream» og «Everytime We Say Goodbye», forteller Krall.

- «Og «My Heart Belongs to Daddy». Den blir morsom, tror Sissel.

Grammy-vinner

Kanadiske Diana har spilt piano siden hun var fire, og jazz siden hun var ti. Nat King Cole er den største musikalske helten hennes.

- Men jeg er også inspirert av artister som Dinah Washington, Roberta Flack og Carmen McRae.

Kralls siste plate «When I Look In Your Eyes» er den første jazzplata på tjue år som er nominert til Grammy for beste album.

- Det var en merkelig opplevelse å høre Bob Dylan nevne mitt navn i samme åndedrag som Santanas, ler hun.

Edvard og Ella

Som kjent tok Santana hjem de fleste prisene under årets Grammyshow, men Krall fikk med seg statuetten for årets beste jazzvokalist.

I sin solodel av konserten skal Sissel Kyrkjebø Skoller blant annet synge «Våren» av Edvard Grieg.

- Og «Prins Igor».

- Og hvem er dine forbilder innen jazzen, Sissel?

- Ja, men altså, det er de gamle store som Billie og Ella, sier Sissel på klingende bergenskdansk, og titter ut på den skimrende Puddefjorden:

- Det er fantastisk å være hjemme i Bergen, selv om jeg var her og feiret 17. mai. Det er nå noe spesielt å opptre for bergenserne.

GLAD I SOLA: Diana Krall er plaget av influensa, og ville ikke bevege seg utendørs. Sissel vet derimot å prise solskinn i Bergen. -Jeg har vært her i to timer, og det har ikke regnet ennå!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!