Sola og klimaet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 13.juni viste Schrödingers katt på NRK en dokumentar om kosmisk stråling og sola som mulig alternativ forklaring på den globale oppvarmingen. For de uinnvidde må filmen ha virket svært overbevisende med sin ensidige og selektive framstilling. Faglige motforestillinger ble ikke presentert, heller ikke av to norske eksperter i etterkant.

Forskerne i filmen framstilte seg som ofre, og det ble antydet at de saboteres og motarbeides av politiske årsaker. At de møter sterk faglig motbør og oppfattes som kontroversielle må de selvsagt tåle. Men å antyde av at de aktivt motarbeides og ikke slipper til fordi klimaforskerne ikke tåler andre årsaksforklaringer til den globale oppvarmingen enn drivhusgassene, er det ikke hold i.

Dessverre ble disse antydningene fulgt opp av seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk romsenter – en av ekspertene som kommenterte filmen fra studio i etterkant. Som eksempel på at redaktørene i de vitenskapelige tidsskriftene viser uvilje mot å trykke resultatene fra studier av sola som årsak til global oppvarming, trakk Brekke fram at det tok over ett år fra filmens forskere sendte inn sitt manuskript til et vitenskapelig tidsskrift til det ble publisert. Alle forskere som publiserer i slike tidsskrift vet at normal tid for publisering gjerne er mer enn ett år. Argumentasjonen og påstandene bidrar til å stemple klimaforskere som en gjeng aktivister med politiske motiver for sin forskning. Altså en slag konspirasjonsteori light, jf klimaskeptikere som i vinterens og vårens klimadebatt i norske medier påsto at verdens klimaforskere har sammensverget seg for å drive økonomisk svindel. Tilsvarende burde Pål Brekke avstå fra.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer