Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Økonomi:

Sola skinner på norsk økonomi

Dagbladet mener: Værmeldingene tilsier etterlengtet sol og varme i norsk økonomi. Å fikse taket før det går galt igjen, blir regjeringens viktigste oppgave i den økonomiske politikken framover.

GODE TIDER: Regjeringen Solberg på Slottsplassen tidligere i januar. De vil kunne nyte godt av en norsk økonomi tilbake i slag. Foto: Hans Arne Vedlog
GODE TIDER: Regjeringen Solberg på Slottsplassen tidligere i januar. De vil kunne nyte godt av en norsk økonomi tilbake i slag. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka har den utvidede regjeringens erklæring stått på dagsordenen i Stortinget. Med Venstres inntog og ny plattform på plass, har Solbergs regjeringsprosjekt fått en etterlengtet ny start. Og det er det ikke alene om. Når det nye laget nå skal sette til live alle ambisjonene sine, vil de få drahjelp av en økonomi som endelig ser ut til å være tilbake i fart.

At vi skulle oppleve dette allerede nå, var aldri noen selvfølge. Det er bare to år siden sentralbanksjef Øystein Olsen meldte at «vinteren kommer». Men nå kjenner vi altså igjen på behagelig varme i norsk økonomi.

Det siste halvannet året har ledigheten falt, mens folks forventninger til økonomien har steget taktfast. Prognosene framover tilsier stabil økonomisk vekst, fallende arbeidsledighet, reallønnsvekst og relativt små bevegelser i boligprisene de neste åra. Til og med på Vestlandet erstatter optimismen nå de siste åras økonomiske vinterdepresjon.

Med slike værmeldinger, kan det være fristende å benytte handlingsrommet til å oppfylle så mange som mulig av ambisjonene i regjeringsplattformen.

Men det bør ikke være sporet regjeringen legger seg på nå. Land etter land har vist hvor galt det kan gå om økonomisk vekst bare omsettes i kortsiktig forbruk. Tankene må allerede nå rettes mot den regnfulle høsten som kan ligge like rundt hjørnet.

Ikke minst fordi dagens oppgang ikke primært skyldes innovasjon og varig omstilling, men lave renter og svak kronekurs, ekspansiv finanspolitikk, tiltakende oljeinvesteringer og en verdensøkonomi i vekst. Ingen av delene er noe vi kan regne med at vil holde seg slik.

Å fikse taket før det går galt, blir derfor de blågrønnes viktigste oppgave i den økonomiske politikken framover. Det vil være tøft, og kreve en regjering som tør å skaffe flertall for upopulære avgjørelser. Men det er likevel noe som må gjøres mens sola fortsatt skinner.

Det mangler heller ikke på områder som krever taktekking. Alt fra bolig- og finansmarkedet til skattesystemet og organiseringen av offentlig sektor behøver en gjennomgang.

Noen tiltak er likevel mer akutte enn andre. Handlingsregelen er fortsatt ikke tilpasset dagens virkelighet, og retningslinjene for oljepengebruk bør strammes videre til.

Prekært er det også å komme nærmere en løsning på den stille sysselsettingskrisen. Både for dem som står utenfor i dag og for velferdsstatens langsiktige bærekraft. Her bør regjeringen være klare for å lytte til tiltakene deres eget sysselsettingsutvalg legger fram.

Regjeringen blir også nødt til å lytte grundig til Klimarisikoutvalget. Det har de allerede lovet å gjøre, men oppfølgingen må også innebære nødvendige justeringer av petroleumspolitikken og skatteregimet på sokkelen.

For før eller siden vil nedgangstider uansett ramme. Det kan skyldes alt fra verdens finansmarkeder til at oljeinvesteringene faller for godt.

Er vi ikke forberedt, kan det være starten på en langt kaldere vinter enn den vi nylig har vært igjennom.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!