Solan Gundersen snakker japansk

Og det samme gjør Ben Redic Fy Fazan.

I disse dager kan japanerne nyte «Flåklypa Grand Prix» hjemme i sine egne stuer. Filmen ble sluppet på DVD 10. oktober og «Pinchikurifu Gran-puri», som filmen kalles på japansk, selges nå over hele landet.

Shigeo «Shiggy» Murao tilrettelegger DVD-eksporten av klassikeren fra Norge. Han har jobbet på spreng for å få utgivelsen klar til den avtalte slippdatoen.

- Vi trykker i første runde opp 3000 kopier som er vanlig for en film i denne sjangeren, forteller «Shiggy» om  stop-motion-filmen som selvfølgelig er dubbet til japansk.

«Flåklypa Grand Prix» var i utgangspunktet ment å være en 25-minutters tv-film. Da tv-produksjonen ble stoppet fortsatte Kjell Aukrust og Ivo Caprino å utvikle manuskriptet til langfilm-lengde. Filmen hadde premiere i 1975 og solgte over 1 million billetter i Norge det første året den gikk på kino.

Hver dag i 28 år

For oss her hjemme kan det være uvant å høre de kjente og kjære karakterene slå over til perfekt japansk ved et trykk på fjernkontrollen. Men vi er sannsynligvis i mindretall.

Filmen er blitt vist hver dag på kino i 28 år i perioden 1975 til 2003. For det meste i Norge, men også i Russland, Japan og resten av verden.

Mange versjoner

Den engelske versjonen har fått navnet «Pinchcliffe Grand Prix». Karakterene har også fått nye navn. Reodor Felgen ble til Theodor Rimspoke, Solan Gundersen til Sonny Duckworth. Ludvig ble til Lambert, men den mest betegnende navne-oversettelsen er tilegnet Rudolf Blodstrupmoen.

Han ble hetende Rudolph Gore-Slimey.

Rollelista i Japan ser slik ut:

Solan Gundersen - Soran

Ludvig - Rudobigu

Reodor Felgen - Leoduro

Ben Redic Fy Fazan - Ben

Rudolf Blodstrupmoen - Rudorufu

Mysil Bergsprekken - Miishiru

Desverre for japanerne er ikke dataspillet tilgjengelig i landet, men i Caprinos web-butikk, kan Flåklypa-fans handle seg blakke. Der kan man også kjøpe den fjernstyrte varianten av Il Tempo Gigante

Vinn eksklusiv DVD

Hvem har stemmen til apen Emanuel Desperados i den norske versjonen av «Flåklypa Grand Prix»? Konkurransen er nå over og svaret er selvfølgelig Harald Heide-Steen jr.

De heldige vinnerene som får tilsendt hver sin eksklusive «Pinchikurifu Gran-puri»-DVD er:

Rune Skarbom, Oslo

Johan Poppe, Bergen

Gratulerer!

PÅ BESØK: Den stolte bilisten Ivo Caprino på rundtur i Japan.
PINCHIKURIFU GRAN-PURI: Forsiden av det japanske DVD-coveret.