<strong>UTYDELIG:</strong> Seher Aydar skriver at Statsminister Erna Solberg må være i stand til å ta avstand fra nazisme uten å prøve å skape nye fiendebilder som ikke har grobunn i den virkeligheten vi har i Norge. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
UTYDELIG: Seher Aydar skriver at Statsminister Erna Solberg må være i stand til å ta avstand fra nazisme uten å prøve å skape nye fiendebilder som ikke har grobunn i den virkeligheten vi har i Norge. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

DEBATT

Høyreekstremisme:

Solberg er naiv i møte med nazismen på frammarsj

Statsministeren trengte nesten to uker på å finne ut hva hun synes om at halvuniformerte nazister fikk gjennomføre en ulovlig demonstrasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Denne sommeren ble en småbarnsmor knivstukket i det som fremstår som et rasistisk angrep i Oslo. Nazister fra Den nordiske motstandsbevegelsen marsjerte i Kristiansand under parolen "Knus homolobbyen". Nå i helga ble en kvinne drept av nazister i USA. Det er absurd at den norske valgkampen skal handle om vafler og brunost i en tid der nynazister marsjerer i gatene for første gang siden krigen.

Det er på tide å snakke om viktigere norske verdier: Kampen for likeverd og toleranse og mot fascisme og nazistisk terror.

Nazismen er ideologi som vil vold. Vold og terrorisme er fascistenes virkemiddel og strategi. Nazistene bak Nordiske motstandsbevegelse har bombet både flyktningmottak og en bokhandel i Sverige, og flere av lederfigurene har alvorlige voldsdommer. De kommer til å bruke mer vold hvis de får rom til å vokse. Når nazister marsjerer i gatene handler det om å skremme menneskene som ikke passer inn i deres verdensbilde. Nazisme og høyreekstremisme er en direkte fare for mange av oss som enkeltpersoner - og en fare for demokratiet som helhet.

Derfor er det både sjokkerende og skremmende når Erna Solberg selv skriver i Dagbladet 11.august at ”høyreekstreme og nynazister har mye til felles med ytre venstre”. All terror på norsk jord har blitt begått av høyreekstreme og nynazister. Det er de som bruker vold, som dreper folk, som skaper hat. Statsministeren må være i stand til å ta avstand fra nazisme uten å prøve å skape nye fiendebilder som ikke har grobunn i den virkeligheten vi har i Norge.

Seher Aydar. Foto: Einar Aslaksen
Seher Aydar. Foto: Einar Aslaksen Vis mer

Solberg bommer totalt i sin sammenligning som dessverre tyder på at statsministeren ikke tar innover seg den trusselen vi som samfunn står ovenfor. En sammenligning som kan forveksles med Donald Trumps reaksjon etter nazistenes angrep i Charlottesville. Jeg personlig vet at jeg kan være et mål for nazistene, ikke bare fordi jeg er deres meningsmotstander, for det er jeg absolutt, men for hvordan jeg ser ut, for hvor jeg ble født og for min bakgrunn. Skjønner statsministeren hva det betyr for meg og for alle som føler seg truet av nazistenes framvekst?

Mens lokalsamfunnet samlet seg og sa et klart nei til rasisme, så jeg ingen fra regjeringshold som kommenterte handlingen mot småbarnsmoren som ble knivstukket på Grünerløkka. Statsministeren brukte nesten to uker på å ta avstand fra nazimarsjen i Kristiansand. Jeg kan ikke skjønne hvorfor det ikke var en naturlig reaksjon fra statsministeren å reagere like fort som alle de som demonstrerte dagen etter i Kristiansand, eller vi som demonstrerte i Oslo. Vi rakk å få i gang demonstrasjoner som samla nærmere tusen mennesker på kort tid. Statsministeren trengte nesten to uker på å finne ut hva hun synes om at halvuniformerte nazister fikk gjennomføre en ulovlig demonstrasjon. Til slutt kom det endelig en kronikk.

Statsministeren skrev at «hvis nynazistene lykkes, kan det rive vårt samfunn fra hverandre”. Jeg er helt enig med henne i det. Men hvis statsministeren vil være en statsminister for hele Norge må hun tørre å handle. Et minimum må være å fornye handlingsplanen mot rasisme og diskriminering som har ligget på hylla siden Høyre og FRP inntok regjeringskontorene i 2013. De tidligere handlingsplanene var ikke perfekte, men de sørget i det minste for et planlagt og helhetlig arbeid mot rasisme. Regjeringen snakker om noen veldig få grep som de gjennomfører nå, men har ikke levert en helhetlig politikk mot rasisme og diskriminering.

”Vi kan alle ta vare på menneskene rundt oss. Vi kan tenke gjennom hvordan vi omtaler andre mennesker og hva vi skriver til dem vi er uenige med på sosiale medier” skrev Erna Solberg. Jeg er nok en gang enig og jeg oppfordrer statsministeren til å starte med sin regjering. Hennes ministre heller bensin på hatets bål. Hun kan begynne med å snakke med de hun har tatt med seg inn i regjeringskontorene om hvordan de omtaler folk i sosiale medier.

Dette er ikke tiden for å være naiv i møte med nazismen på frammarsj. Erna Solberg må svare på hva regjeringen har tenkt å gjøre utover tomme ord i enkel kronikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer