God jul, statsminister: Erna Solberg kan ta ferie som leder av landets største parti. Her fra regjeringens halvårlige pressekonferanse tirsdag.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
God jul, statsminister: Erna Solberg kan ta ferie som leder av landets største parti. Her fra regjeringens halvårlige pressekonferanse tirsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Fersk måling:

Solberg kan ta jul med en glede

Men for Støre og Arbeiderpartiet venter det ingen myke pakker. Bare en hard landing, etter en lang høst i fritt fall.

Kommentar

Til forskjell fra den avsatte SSB-direktøren Christine Meyer, som tidligere i høst nærmest ble kjeppjaget av regjeringen over Hardangervidda og hjem til Bergen, kan Erna Solberg reise hjem til jul med senkede skuldre. Jobbsikkerheten for landets suverene statsminister virker for øyeblikket å være langt bedre enn for omstillingsvillige ledere i offentlig sektor.

I Dagbladets siste partibarometer i 2017 troner nemlig Solberg og Høyre på topp som landets største parti (26,5 %), rett foran nesa på Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet som går på en aldri så liten skrell og havner på 26,3 %, tilbake 1,6 prosentpoeng siden forrige måling i november. Men mer om Støre & kompani litt senere.

Regjeringspartiene Frp og Høyre har gått på en rekke store og små nederlag i høst. Fedrekvote, oktoberbarna, lærernorm, kommunesammenslåinger, og papirslipp for pensjonister er blant dem. Det ser imidlertid ikke ut til å ha påvirket velgerne nevneverdig. I alle fall ikke Høyres trofaste. Solberg er mer populær nå enn hun var før valget. Men det er verdt å merke seg at hun er bedre likt av KrFs velgere enn av velgerne fra den mulige regjeringspartneren Venstre.

Fremskrittspartiet får en større trøkk og førjuls-støkk enn noen andre, og går tilbake mer enn Arbeiderpartiet. Med 13,7 prosentpoengs oppslutning (tilbake 2,2 prosentpoeng), ville partiet mistet tre mandater på Stortinget dersom det var valg i dag.

En rask kikk på Frps høst gjør det bildet forståelig. Partiet ser framover ut til å måtte kjempe om makt internt i regjeringen med Venstre, noe som trolig er svært upopulært blant egne velgere. Bråket rundt Carl I. Hagens Nobel-kandidatur og Siv Jensens elendige håndtering av SSB-skandalen har overskygget mye av det gode arbeidet andre Frp-statsråder har gjort, som for eksempel Ketil Solvik-Olsens leveranser på samferdsel, som har vært sikker som banken siden den dagen han ble statsråd.

Sylvi Listhaug har også gått på flere nederlag i Stortinget i høst, noe som viser velgerne at hun ikke har like stor slagkraft og popularitet i landets lovgivende forsamling som hun har i kommentarfeltene. Det er ikke umulig å se for seg at flere av velgerne bryr seg mer om retorikken enn politikken, men som ansvarlig for å sikre gjennomslag for Frps politikk, har hun hatt et svakere halvår enn på lenge.

Alt i alt verken styrker eller svekkes regjeringen og deres samarbeidspartier Venstre og KrF. Dersom det var valg i dag ville de samlet sett kommet like godt ut som i september, målt i antall mandater på Stortinget.

Det samme gjelder opposisjonen, men der er utslagene internt større. Sosialistisk Venstreparti gjør sin beste måling på åtte år og avslutter året med 8 prosentpoengs oppslutning. Det er imponerende arbeid av Audun Lysbakken og hans ferske stortingsgruppe. Blant de andre små eller mellomstore partiene går Senterpartiet, MDG og Rødt alle tilbake.

For Arbeiderpartiet fortsetter imidlertid nedturen. Der Solberg kan unne seg en ekstra kopp gløgg i år, blir det verre for Aps ledere, strateger, og folkevalgte. Etter en svært trøblete høst, preget av intern maktkamp og #metoo-bråk, må skuta snus farlig fort på nyåret dersom snuoperasjonen før kommunevalget i 2019 skal få fotfeste. Regjeringens motstandsdyktighet for skandaler og politiske tap, viser at opposisjonen ikke vil få en enkel oppgave med å tvinge regjeringen i kne. Politisk kapasitet bør framover gå med til å knekke den koden.

Men det kan også være det blir godt med en pause fra stormen for Støres mannskap. Spørsmålet er hvor mye fri de får. Etter den siste vendingen i varslingsakene vedrørende partiets nestleder Trond Giske, ser det ut til at julefred blir en mangelvare i dagene som kommer.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.