KOMMENTARER

Solberg og kaninene

Statsministeren kan ikke antyde at hennes etterfølger kommer til makten på en udemokratisk måte.

TEAM ERNA: Alarmen har gått i Høyre etter at de forsto at Hareide kan vinne flertallet på KrFs landsmøte. Foto: NTB Scanpix
TEAM ERNA: Alarmen har gått i Høyre etter at de forsto at Hareide kan vinne flertallet på KrFs landsmøte. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

De siste åra har «kampen for demokratiet» igjen blitt mer enn et honnørord i politikken. I vår tid har ny framvekst av autoritære og semi-autoritære regimer ført til at det føles nødvendig med et forsvar av demokratiet.

Det er egentlig litt fint, har jeg tenkt. Erna Solberg har vært god når hun har trukket det fram i ulike sammenhenger og taler. Det er bevisstgjørende, og viser at det er noe som står på spill. Noe vi tar for gitt, nærmest som vann i springen.

Derfor er det også ganske utrolig - og et skudd grådig høyt over mål (for å bruke statsministerens lingo) - når Erna Solberg sier til Dagens Næringsliv at Hareides dreining i retning Arbeiderpartiet og Sp «av mange vil kunne oppleves som mangel på demokrati».

Landets statsminister kan ikke under noen normal omstendighet antyde at regjeringen hun kan bli etterfulgt av, er udemokratisk og dermed illegitim.

Men er dette en normal omstendighet da, vil Høyres mange partikaniner straks innvende. De har vært overalt de siste dagene. Alt fra de minste (ingen nevnt, ingen glemt) til de mellomstore (Julie Brodtkorb) og aller største (Kåre Willoch) har meldt seg på. De sier alle på det samme: Hareide pekte på Erna Solberg, ikke Jonas Gahr Støre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer