Solberg: Ytringsfriheten står sterkere

Statsministeren sier terroren i Paris har styrket det frie ord.

GJØR OPP STATUS: Erna Solberg mener angrepet mot Charlie Hebdo har styrket ytringsfriheten.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GJØR OPP STATUS: Erna Solberg mener angrepet mot Charlie Hebdo har styrket ytringsfriheten. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De siste ukene har vist pennens makt og våpnenes avmakt, sier statsminister Erna Solberg (H).

- Ytringsfriheten vil stå sterkere etter terroren i Paris, sa Solberg i sin tale under Høyres felleskonferanse i Oslo mandag. Hun tok utgangspunkt i angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo og slo fast at demokratiets styrke er at alt kan diskuteres.

- Ikke noe er verre for dem som krever blind lydighet, enn å bli ledd av. Da er veien kort til kritiske spørsmål om hva som er sant og ikke, sa statsministeren.

Hun poengterte at ytringsfriheten først og fremst er til for å verne om retten til å ytre kontroversielle meninger.Vil spre frykt— At våre samfunn har blitt mer mangfoldige gir ingen grunn til å fire på det som gjør Europa til alt det Europa er. 

Demokrati, ytringsfrihet og likeverd kan og vil vi aldri fire på, sa Solberg og la til at mange av dem som flykter til Europa gjør dette fordi de ønsker å leve et liv i frihet.

- Min antagelse er at selvsensuren vil bli mindre — ikke større — etter at terroristene har vist oss at ytringsfrihet og pressefrihet er noe vi aldri kan ta for gitt, fastslo hun.Solberg slo fast at terrorens fremste formål er å spre frykt og understreket at det å beskytte innbyggerne er en grunnleggende oppgave for staten.

- Siden regjeringsskiftet har vi ansatt over 350 nye politifolk, og flere er på vei. Vi kjøper inn nye redningshelikoptre. Vi sørger for at Forsvarets helikoptre raskere blir tilgjengelige for politiet. Vi styrker PST. Og vi er helt i innspurten av arbeidet med politireformen, sa Solberg.

Mot radikalisering Statsministeren kom også inn på handlingsplanen mot radikalisering og kritiserte den forrige regjeringen for å ha gjort for lite på dette området.

- PST anslår i dag at rundt 70 personer har reist fra Norge til Syria. Hvordan kan mennesker, som er født og oppvokst i et samfunn med så store muligheter som vårt, tiltrekkes av ideologiske massemordere? spurte Solberg, som la til at myndighetene vet en god del om hvordan radikalisering foregår.

- Vi vet en del om hvordan radikaliseringen foregår. 

Vi har god erfaring fra å trekke ungdom ut av gjenger og høyreekstreme miljøer. Det vi møter i dag er ikke veldig annerledes. Samtidig er det viktig at alle forstår at det å bekjempe radikalisering ikke er noe regjeringen, kommunene eller politiet kan klare alene. Dette er en samfunnsoppgave, sa hun. 

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer