PRESSET: Erna Solberg under regjeringens halvårlige oppsummerende pressekonferanse. Foto: NTB Scanpix
PRESSET: Erna Solberg under regjeringens halvårlige oppsummerende pressekonferanse. Foto: NTB ScanpixVis mer

Solbergs unnamanøver endte i full krasj

Den dårligste strategien du kan velge når ansvaret så åpenbart ligger hos deg selv, er å skylde på andre.

Meninger

I siste indre sving før sommeren har det oppstått politisk dramatikk rundt regjeringsamarbeidet mellom Høyre og Frp. Siden Carl I. Hagen lanserte ideen til strategien på Frp's landsmøte i april, har det vært kjent at partiet trolig ville stemme på sine innstrammingsforslag i asylpolitikken - selv om det ville gå på bekostning av et, for dem, gunstigere utfall gjennom forhandlinger i Stortinget. Hensynet til å fronte egen politikk har vært viktigere for Frp enn sluttresultatet.

Erna Solberg har tidligere innrømmet at innstrammingene på asylfeltet kunne blitt hardere gjennom en forhandlingsløsning, og VG kunne i helga fortelle om åpen krangel om Frp's strategi mellom Solberg og Listhaug under en regjeringslunsj.

Les også: Trine Skei Grande om Frp-debatten: - Frp svekker regjeringa og skaper et kaosbilde

Under gårsdagens halvårlige pressekonferanse for regjeringen, forsøkte Erna Solberg seg på en unnamanøver. Den endte i full krasj. Hun la ansvaret på Arbeiderpartiet, som hun mente ikke hadde vært villige til å komme regjeringen i møte. Hun hevdet i tillegg at regjeringspartiene hadde gjort tilnærminger overfor de andre partiene på Stortinget for å få til en forhandlingsløsning. Den var det ingen i den frammøtte forsamlingen av journalister som beit på. De visste tross alt at initiativet fra Frp kom siste dag før avstemning, etter at innstillingen var klar - og at de forutsatte at Frp fortsatt skulle stemme på sine primære standpunkter. De andre måtte i så fall endre sine. Det kan ikke kalles et forsøk på kompromiss, og det vet Erna Solberg. I et politisk landskap fullt av spinn, var dette amatørvarianten.

Andre stemmer i debatten beklager at strategien førte til mindre harde innstramminger. Det er ikke vår agenda, vi hilser det velkommen. Når nesten hele spørsmålsrunden under pressekonferansen i går kom til å handle om denne ene saken, skyldes det nok også først og fremst at Solbergs forklaring var lekk som en sil. Den politiske journalistikken blir ofte kritisert for å være for opptatt av politisk spill. Gårsdagens seanse viste hvorfor det er nødvendig.

Det paradoksale med bortforklaringen, er at det egentlig gjør vondt verre for statsministeren. Den dårligste strategien du kan velge når ansvaret så åpenbart ligger hos deg selv, er å skylde på andre. I denne sammenhengen virker det bortimot som et desperat trekk, og etterlater et inntrykk av at uenigheten innad i regjeringen er større enn selv den flegmatiske Solberg er komfortabel med å håndtere.

Les også: Tajik hevder Listhaug setter Frp foran Norge

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.