SOLDATER UTEN LAND:  Uidentifiserte væpnede menn patruljerer rundt en ukrainsk infanteribase. Hundrevis av dem har omringet militæranlegg på Krim-halvhøya, og hindret ukrainske soldater i å slippe ut. Foto: AP / NTB Scanpix
SOLDATER UTEN LAND: Uidentifiserte væpnede menn patruljerer rundt en ukrainsk infanteribase. Hundrevis av dem har omringet militæranlegg på Krim-halvhøya, og hindret ukrainske soldater i å slippe ut. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Soldater «uten land»

Kong «Johan uten land» kjenner vi. Nå har verden også fått en fryktinngytende hær av «soldater uten land» å forholde seg til, en farlig ny oppfinnelse.

Kommentar

 Halvøya Krim i Svartehavet, som folkerettslig er en del av Republikken Ukraina, er inntatt av en tungt væpnet styrke på tusenvis av soldater som ikke tilhører Ukraina, men som angivelig heller ikke kommer fra noe annet land. De bærer uniformer, men uten noen nasjonale eller andre kjennetegn. De vifter ikke med noen militære faner. Dersom de i det hele tatt har militære tjenestekort, så får ingen utenforstående se dem. Og de er ikke snakkesalige med fremmede.

Soldater «uten land» står både på tvers av og utenfor krigens folkerett. Dette er diplomatisk lureri som undergraver verdenssamfunnets møysommelig oppbygde lover om krig.
Å se til kan de virke skremmende, kledd som elitesoldater i kamuflasjeuniformer. De bærer synlige automatvåpen og virker som de er klare til å føre an i et angrep mot fremmed makt. Men de kommer altså offisielt ingenstedsfra.

Russlands president, Vladimir Putin, har tvert avvist at soldatene er russiske. Han vet ikke hvor de kommer fra, påsto han på en pressekonferanse. Sergej Lavrov, hans utenriksminister, kalte dem en sjølforsvarsstyrke av innbyggere fra Krim.
Ingen lar seg lure. Soldatene opptrer som erfarne elitesoldater. Noen av dem har skarpskyttergeværet VSS Vintorez og kniven NRS-2, gjenkjenner militære fagfolk, vanlige våpen for elitestyrken Spetznaz. De har GAZ Tigr pansrede personellkjøretøy, med russiske, militære nummerskilt fra Nord-Kaukasus på noen av kjøretøyene.
Putin påsto at deres utstyr kan kjøpes i butikken av hvem som helst. Det kan det neppe, og det ville i alle fall være avskrekkende dyrt for en gjeng sivilister på Krim.
Hvis Putin ikke vet hvor de kommer fra, som han hevder, må vi anta at han allerede har avsatt sine militære etterretningssjefer. Tusenvis av soldater, væpnet til tennene, på Krim, hvor Russland har sin viktige flåtebase, uten at russisk etterretning finner ut hvor de kommer fra?

Dersom dette hadde vært en geriljabevegelse, så hadde det vært den best væpnede, mest veltrente og tydeligst disiplinerte i verdenshistorien. Men denne styrken er milevidt fra gerilja. Væpnede opprørsbevegelser bygges opp over tid på grunnlag av utbredt misnøye i sitt område. De oppstår aldri plutselig som en elitestyrke. Spørsmålet her er om det er en Spetsnaz-brigade som har vært forlagt ved den russiske flåtebasen i Sevastopol, innenfor Ukrainas grenser, eller om styrken har kommet inn i Ukraina fra Russland eller begge deler, mener militære sakkyndige.
Naturligvis er dette et frekt og lett gjennomskuelig knep, som har diplomatiske og ikke militære grunner. Russland setter folkeretten til side. Landet blander seg inn i Ukraina militært uten å erklære krig. Putin kan sette til side avtaler, traktater og forpliktelser som ellers ville lagt bånd på hans handlefrihet.

Da Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE) forsøkte å sende militære observatører uten våpen til Krim stanset de «statsløse» soldatene dem. Både Ukraina og Russland er medlemmer i OSSE. Men Putin kan altså ikke gi ordre til soldater som ikke er hans. Å ta opp denne militære invasjonen i Sikkerhetsrådet i FN er da dobbelt umulig, fordi der har Russland attpåtil vetomakt.
Soldatenes tilstedeværelse er i åpenbar strid med folkeretten. Men de har samtidig heller intet vern av krigens folkerett. Soldater i krig skal bære gjenkjennelig uniform, synlige kjennetegn og synlige våpen. Hvis de ikke tilhører noen stat er de å regne som en gjeng væpnede lovbrytere som kan arresteres (om det hadde vært mulig) og dømmes etter loven i Ukraina, som Krim folkerettslig tilhører.

De er da ikke krigsfanger, med tilhørende rettigheter. Krigsfanger har ikke plikt til å oppgi noe annet enn navn, grad og statstilhørighet. De har rett til besøk fra Røde Kors og rett til å sende brev gjennom Røde Kors til mamma og pappa. Etter krigen skal de hjemsendes.
Men «soldater uten land» kan ikke ringe til en «hjelpetelefon» hos Røde Kors i Genève og be om hjelp og fangebesøk derfra om de skulle bli tatt til fange. Denne gjengen blir nok ikke tatt til fange med det første. Men bruken av dem åpner for en ny form for uerklært krig utenom krigens folkerett.

Tenk om noen patriotiske ukrainske politifolk eller soldater skulle ha tatt et par av dem til fange eller skutt og drept dem i kamp! Hva skulle Putin ha svart da, for å hevne soldater ingenstedsfra?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.