KOMMENTARER

Soldater «uten land»

Kong «Johan uten land» kjenner vi. Nå har verden også fått en fryktinngytende hær av «soldater uten land» å forholde seg til, en farlig ny oppfinnelse.

SOLDATER UTEN LAND:  Uidentifiserte væpnede menn patruljerer rundt en ukrainsk infanteribase. Hundrevis av dem har omringet militæranlegg på Krim-halvhøya, og hindret ukrainske soldater i å slippe ut. Foto: AP / NTB Scanpix
SOLDATER UTEN LAND: Uidentifiserte væpnede menn patruljerer rundt en ukrainsk infanteribase. Hundrevis av dem har omringet militæranlegg på Krim-halvhøya, og hindret ukrainske soldater i å slippe ut. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

 Halvøya Krim i Svartehavet, som folkerettslig er en del av Republikken Ukraina, er inntatt av en tungt væpnet styrke på tusenvis av soldater som ikke tilhører Ukraina, men som angivelig heller ikke kommer fra noe annet land. De bærer uniformer, men uten noen nasjonale eller andre kjennetegn. De vifter ikke med noen militære faner. Dersom de i det hele tatt har militære tjenestekort, så får ingen utenforstående se dem. Og de er ikke snakkesalige med fremmede.

Soldater «uten land» står både på tvers av og utenfor krigens folkerett. Dette er diplomatisk lureri som undergraver verdenssamfunnets møysommelig oppbygde lover om krig.Å se til kan de virke skremmende, kledd som elitesoldater i kamuflasjeuniformer. De bærer synlige automatvåpen og virker som de er klare til å føre an i et angrep mot fremmed makt. Men de kommer altså offisielt ingenstedsfra.

Russlands president, Vladimir Putin, har tvert avvist at soldatene er russiske. Han vet ikke hvor de kommer fra, påsto han på en pressekonferanse. Sergej Lavrov, hans utenriksminister, kalte dem en sjølforsvarsstyrke av innbyggere fra Krim. Ingen lar seg lure. Soldatene opptrer som erfarne elitesoldater. Noen av dem har skarpskyttergeværet VSS Vintorez og kniven NRS-2, gjenkjenner militære fagfolk, vanlige våpen for elitestyrken Spetznaz. De har GAZ Tigr pansrede personellkjøretøy, med russiske, militære nummerskilt fra Nord-Kaukasus på noen av kjøretøyene. Putin påsto at deres utstyr kan kjøpes i butikken av hvem som helst. Det kan det neppe, og det ville i alle fall være avskrekkende dyrt for en gjeng sivilister på Krim. Hvis Putin ikke vet hvor de kommer fra, som han hevder, må vi anta at han allerede har avsatt sine militære etterretningssjefer. Tusenvis av soldater, væpnet til tennene, på Krim, hvor Russland har sin viktige flåtebase, uten at russisk etterretning finner ut hvor de kommer fra?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.