KOMMENTARER

Soldater mot mygg

En ting er å skyte spurver med kanon, men president Dilma Rousseff i Brasil har satt inn 220 000 soldater i kampen mot mygg.

I KRIG: Brasils president, Dilma Rousseff, og høyere offiserer ser på soldater som fører krig mot myggen som sprer zika-viruset i hovedstaden Brasilia. Verdens Helseorganisasjon har slått verdensomspennende alarm om epidemien som raskt sprer seg  utover Amerika. Foto: AFP / Scanpix / Roberto Stuckert Filho
I KRIG: Brasils president, Dilma Rousseff, og høyere offiserer ser på soldater som fører krig mot myggen som sprer zika-viruset i hovedstaden Brasilia. Verdens Helseorganisasjon har slått verdensomspennende alarm om epidemien som raskt sprer seg utover Amerika. Foto: AFP / Scanpix / Roberto Stuckert Filho Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Militærmakt mot mygg lyder absurd, og hvor mye det hjelper er uklart, men det er ikke noe å le av. Myggen er av typen aedes aegypti og den sprer det fryktede viruset zika, som forskerne tror er skyld i det kraftig økte antallet barn som er født med mikrokefali, en mangelfullt utviklet hjerne. Fra oktober har Brasil registrert flere enn 4000 barn som er født med mikrokefali, mens antallet i 2014 var under 150.

Stort sett er ikke zika så plagsomt, svært mange merker ingenting, og plagene går over etter kort tid. Et anslag fra Helsedepartementet i Brasil snakker om mellom 497 000 og 1 482 000 smittede. Men hvis gravide kvinner får et myggstikk og blir smittet, tror legene det kan skade fosteret.  Den samme myggen sprer også dengue-feber, som i fjor nådde en alle tiders topp med 1,6 millioner registrerte tilfeller, og viruset chikungunya. De merkbare tegnene på alle tre er ganske like, med feber, verk i leddene, merker på kroppen og hovne kjertler, så mange av fjorårets tilfeller kan ha vært zika i stedet for dengue.

Zika-viruset spres ikke bare av mygg. Også kjønnslig omgang kan spre smitte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer