KOMMENTARER

Soldater mot mygg

En ting er å skyte spurver med kanon, men president Dilma Rousseff i Brasil har satt inn 220 000 soldater i kampen mot mygg.

I KRIG: Brasils president, Dilma Rousseff, og høyere offiserer ser på soldater som fører krig mot myggen som sprer zika-viruset i hovedstaden Brasilia. Verdens Helseorganisasjon har slått verdensomspennende alarm om epidemien som raskt sprer seg  utover Amerika. Foto: AFP / Scanpix / Roberto Stuckert Filho
I KRIG: Brasils president, Dilma Rousseff, og høyere offiserer ser på soldater som fører krig mot myggen som sprer zika-viruset i hovedstaden Brasilia. Verdens Helseorganisasjon har slått verdensomspennende alarm om epidemien som raskt sprer seg utover Amerika. Foto: AFP / Scanpix / Roberto Stuckert Filho Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Militærmakt mot mygg lyder absurd, og hvor mye det hjelper er uklart, men det er ikke noe å le av. Myggen er av typen aedes aegypti og den sprer det fryktede viruset zika, som forskerne tror er skyld i det kraftig økte antallet barn som er født med mikrokefali, en mangelfullt utviklet hjerne. Fra oktober har Brasil registrert flere enn 4000 barn som er født med mikrokefali, mens antallet i 2014 var under 150.

Stort sett er ikke zika så plagsomt, svært mange merker ingenting, og plagene går over etter kort tid. Et anslag fra Helsedepartementet i Brasil snakker om mellom 497 000 og 1 482 000 smittede. Men hvis gravide kvinner får et myggstikk og blir smittet, tror legene det kan skade fosteret.
 
Den samme myggen sprer også dengue-feber, som i fjor nådde en alle tiders topp med 1,6 millioner registrerte tilfeller, og viruset chikungunya. De merkbare tegnene på alle tre er ganske like, med feber, verk i leddene, merker på kroppen og hovne kjertler, så mange av fjorårets tilfeller kan ha vært zika i stedet for dengue.

Zika-viruset spres ikke bare av mygg. Også kjønnslig omgang kan spre smitte.

Brasil har gått til krig mot mygg med 220 000 soldater som skal hjelpe til med å fjerne yngleplasser og sprøyte gift mot larver og innsekter. Yngleplassene er vanligvis stillestående vann. Myndighetene tror 80 prosent av yngleplassene for aedes aegypti er innendørs, hvor vann blir stående udekket, som i mugger, blomsterpotter, vaser og åpne vannflasker eller i forlatte bildekk som ligger og slenger i hagen.

Ifølge et regjeringsdekret utstedt mandag kan soldatene ta seg med makt inn på eiendom om nødvendig. Dette gjelder bygninger hvor eieren ikke er å finne i løpet av ti dager eller hvor eieren nekter dem å sprøyte mot mygg. Soldatenes skal støtte og hjelpe både politiet og de som sprøyter og undersøker, ikke minst når det gjelder å ta seg inn der hvor huseier nekter dem adgang.

Disse omreisende lagene av myggdrepere har hittil besøkt 11 millioner bygninger i Brasil. Det er 22 prosent av det som inngår i planen til Helsedepartementet. De har funnet yngleplasser for mygg i rundt 355 000 av dem. I flere enn 45 700 hus avviste eierne myggdreperne, meldte nyhetsbyrået Agencia Brasil mandag.

I tillegg til dette skal man dele ut myggmiddel til om lag 400 000 gravide kvinner.

Nå, på slutten av sommeren, mellom februar og mai, er den tida det regner mest i Brasil, "marsregnet", som er udødeliggjort av Antonio Carlos Jobim i sangen "Águas de Março". Dette er myggens glansdager. Karnevalet begynner om få dager, og det er da flest utlendinger besøker Brasil. I august går De Olympiske Sommerlekene i Rio. Uansett om det da er kjøligere og mindre fuktig, er smittefaren der, og folk fra hele verden som aldri har møtt brasiliansk mygg før, og ikke har utviklet motstandskraft, vil være utsatt for smitte. Nå frarådes gravide kvinner å komme på besøk.

Viruset ble oppdaget så tidlig som i 1947 blant aper i Zika-skogen i Uganda av en skotte, og hans sønnesønn kartla virusets opphav i 2012, etter et kraftig utbrudd i Mikronesia i 2007. Det spredte seg over Stillehavet, trolig fordi mygg sugde blod fra smittede reisende. Til Brasil kom det antakelig i august 2014 med et lag kano-padlere fra Stillehavsøyene som deltok i et mesterskap i Rio de Janeiro.

Fra Brasil har zika nå spredt seg utover Amerika, med Colombia som det nest hardest rammede landet, til hittil 24 av de 55 landene. Den bærende myggen er til stede i alle land unntatt Chile og Canada. Verdens Helseorganisasjon har slått verdensomspennende alarm. I år venter man tre til fire millioner smittede i Amerika.

Helsemyndighetene i flere land ber kvinner vente med å bli gravide, i El Salvador ber man dem vente til 2018. Men mange steder er det dårlig tilgang på prevensjonsmidler og veldig strenge abortlover. I Brasil og flere land har dette åpnet en ny debatt om abort. Rike gravide kvinner med zika har adgang til trygg og ulovlig abort, mens fattige kvinner tyr til farlige og ulovlige aborter, som ofte ender med alvorlige skader og innleggelse på offentlig sjukehus etterpå. Antall aborter øker med zika, skriver A Folha de São Paulo.

Noen sammenlikner å bruke soldater mot mygg med å ta opp salt fra havet med sil, og andre spør hvor mange sumper og sølepytter som finnes i Brasil. Mer vitenskapelig anlagte selskaper slipper ut genmodifiserte mygg som parrer seg med vanlig mygg og føder larver som dør. Uansett, på kort sikt blir det vanskelig å gjøre verden fri for mygg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer