Soldater og nasjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AFGHANISTAN: Ingrid Fiskaa fra det såkalte Fredsinitiativet leverer et følelsesladet innlegg (13/12) om NATOs rolle i Afghanistan. «Alt var meget bedre før»: Dette er essensen av Fiskaas militære analyse. Før var det høyere levealder og lavere opiumsproduksjon, mens nå fører NATO «en krig som fører til større lidingar for det afghanske folket». Fiskaa omtaler Taliban som en «opprørsgruppe» i hermetegn, altså er det egentlig ikke det, heller en frigjøringsgruppe. Hun anklager NATO for å drepe langt flere sivile enn Taliban, og insinuerer at valget ble rigget av NATO.

Om man bruker anerkjente kilder for sin analyse vil man komme til helt andre konklusjoner. Det finnes fakta her i verden, takk og lov. For eksempel kunne man i International Herald Tribune den 11/12 lese om hvordan amerikanske styrker i sør bringer medisinsk og humanitær hjelp til landsbyer som terroriseres av Taliban. Vitner forteller at rett etter amerikanerne drar kommer Taliban tilbake og tar fra folk det de har fått, inkludert medisiner og varmt tøy til barna og brenner det på landsbyens torg. «Vi våger ikke å samarbeide med NATO», sier en gammel mann, «Taliban skjærer strupen over hvis de mistenker det». Det kan føyes til at jenter myrdes hvis de våger å gå på skolen, og at kvinner tvinges inn i burka. Ca. 150 pikeskoler som er bygd av NATO bare i nord er nedbrent av Taliban.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer