Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Soldiers of Odin ser ut til å være i full splittelse. Da glir de rett inn i tragikomedien om norsk ytrehøyre

Ingen suksesshistorie

OPPBLÅST: Media blir raskt mikrofonstativ og blåser grupper som Ronny Altes Odins soldater opp til et større problem enn de er.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OPPBLÅST: Media blir raskt mikrofonstativ og blåser grupper som Ronny Altes Odins soldater opp til et større problem enn de er. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

Ronny Altes offentlige karriere begynte høsten 2011, da han opptrådte som talsmann for Norwegian Defence League (NDL). NDL hadde britiske EDL som forbilde, og var allerede et stridens eple fordi mange — inkludert Vigrid-leder Tore Tvedt — siklet etter å sikre seg navnet. Han ble raskt erstattet av Rune Hauge, alias Leo Bårdsen, etter sigende fordi Alte hadde tatt avstand fra Anders Behring Breivik og handlingene hans.

De neste årene forsøkte Alte seg som leder for Norges Frihetsparti, en facebookgruppe for å gjøre Utøya om til fredssenter (og dermed gjøre det umulig for AUF å bruke øya igjen), og Pegida, et navn importert fra Tyskland. Her ble han igjen utfordret av den tidligere læreren Max Hermansen. En periode fantes det to konkurrerende Pegida-organisasjoner, Pegida Norge og Pegida Norway, ledet av henholdsvis Alte og Hermansen.

Underveis rakk han også å bli dømt for ærekrenkelser etter å ha republisert en bloggpost der en navngitt antirasist ble omtalt som pedofil, før han denne vinteren stod frem som leder for Soldiers of Odin, nå etter finsk forbilde. Ingen av organisasjonene kan kalles en suksess: På det meste klarte Pegida å mobilisere 190 personer til demonstrasjon, ellers dukket det knapt opp en tiendedel. På samme måte har Soldiers of Odin måttet hente inn folk utenbysfra til fotografering for å virke flere.  

Det er tre hovedtendenser i tragikomedien om norsk ytrehøyre. Den ene er gjentatte forsøk på å overføre utenlandske fenomener til Norge. Den andre er like hyppige splittelser fordi alle vil bli konge på haugen. For øyeblikket finnes det ifølge nettstedet Vepsen hele tre avleggere av Soldiers of Odin. 

Den tredje er at media raskt blir mikrofonstativ og blåser gruppene opp til et større problem enn de er. Til tross for en viss nyrekruttering — denne gangen også fra nazistmiljøer, som ikke akkurat virker tillitvekkende for en organisasjon som skal beskytte borgerne — er det nemlig gang på gang de samme klossmajorene som prøver seg, men går på trynet.

Egentlig er Ronny Alte og hans likesinnede perfekte allierte for dem som ikke ønsker at disse miljøene skal bli større. Vi skal faktisk nesten være glade for at vi har dem. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media