Solfylt jazzsuksess

STAVANGER (Dagbladet): I kveld avslutter Jon Balke årets Maijazz med sitt Grand Magnetic-orkester, men årets Maijazz har alt vært en solskinnshistorie.

Værgudene har vært sjenerøse, musikken til dels strålende - og det økonomiske resultatet er tilfredsstillende for femte år på rad. Festivalen har et publikumsgrunnlag på 250000 mennesker.

Da Al Di Meola, Jaga Jazzist og FOT spilte gratis utendørskonsert på havna i går, var Stavanger så desidert stedet å være for de jazzglade, slik byen i og for seg har vært siden onsdag. Om Maijazz-vimplene har preget siddisbyens soltimer, har musikken satt kveldene og nettene i swing, og daglig leder Helleik Kvinnesland og festivalsjef Hasse Andersen ser lyst på festivalens videre utvikling.

- Det skjedde et radikalt skifte i byens oppfatning av Maijazz på midten av 90-tallet, sier Andersen, og får følge av Kvinnesland: - Kommunen har en positiv holdning til festivaler, og i det bildet føler vi at Maijazz er en spydspiss.

- Ønsker Maijazz å utvide ambisjonsnivået fra å være en lokal til å bli nasjonal begivenhet?

- Vi ser gjerne ser at Maijazz trekker folk til Stavanger, som har et stort uutnyttet potensial. Men den veksten må i så fall komme naturlig. Vi ønsker ikke å bli en megafestival, men en stor og god norsk jazzfestival, sier Andersen.

- Har Maijazz funnet sin kunstneriske profil?

- Jeg synes det. Vi har nye ting som Faze Action, Bugge Wesseltoft og Beady Belle, vi fortsetter å utvikle samarbeidet med Stavanger Symfoniorkester og presenterer mye av det som rører seg i jazzen både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, sier Andersen, og suppleres av Kvinnesland: - Vi har stor bredde, i år fra veteranen Ray Brown via kamerunske Manu Dibango til ny norsk jazz som Come Shine. Den bredden og kvaliteten skal vi beholde.

Og hvis dertil spesialavtalen med værgudene kan forlenges- fire regnværsdager på 13 festivaler- vil det snart være like naturlig å si «Maijazz» som «Molde» og «Kongsberg» hvert år når snøen bråner og festivalsuget setter inn.

FORNØYDE: Festivalsjef Hasse Andersen (t.v.) og daglig leder Helleik Kvinnesland (i ly av salige Alexander Kielland) kan konstatere nok en Maijazz-suksess i et sommerlig Stavanger.