Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Solgangsbris fra Ishavet

De fleste bidragsyterne er folk innen litteratur og journalistikk og har skapt seg en karriere i Sør-Norge. Men de er alle født eller oppvokst i Nord-Norge og nynner nå sitt barndomslands melodier i denne boka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kunne fryktet det mest sentimentale og private med et slikt prosjekt, men man kan glede seg over omtrent alt sammen.

Finn Stenstad er selv en kjent litterær person nord for Polarsirkelen. Han er sentral i Forfatterprosjekt Nordland og kreativ idégiver og pådriver i mange tiltak som handler om nordnorsk litteratur.

Stenstad har også et nært samarbeid med Orkana Forlag i Stamsund som startet i 1992 og hittil har gitt ut 20 titler med nordnorske tema.

Hamsun

Strofen med «hjemlandets toner» har Stenstad «lånt» av Vesaas, som visstnok har «lånt» den fra en annen. Mennesket skal ikke være alle steder fra, mennesket skal være hjemmefra, mente Hamsun, og det er selvsagt flere av skribentene som kretser om ham og Hamarøy. Spesielt gjør NATO-ambassadøren og Hamsun-kjenneren Leif Mevik det.

Vi møter det virkelige Nord-Norge i små stubber og glimt i denne boka, og minnes igjen om at landsdelen strekker seg langt ut over ølsjappene i Tromsø. De fleste bidragsyterne viser også andre sider av seg selv enn dem vi ser til daglig i det offentlige rom.

Pen bok

For bare å skryte av mine nærmeste kolleger for én gangs skyld: Thor Ellingsens gamle Kirkenes, Arne O. Holm som friskt åpenbarer at «Vett og Uvett» ikke er det eneste som er skrevet om nordlenningan og Karin Westrheim som setter perspektiv på nettopp søringans hamsunsfikserte svermeri. Reidar Hirsti bidrar med tyngre saker: en personlig opplevelse av undersida av rasediskrimineringen på Nordkalotten. Terje Stemland gir en ellevill juleskildring, Alf R. Jacobsen en god skildring av vinternatta på Finnmarkskysten og Astrid Sletbak forteller om da hun fløt i kloakken.

Og her er andre originale innfallsvinkler: Alfred Næss solgte måsegg fra Vardø Festning, Henny Moan elsket globoid og Kine Hellebust har en artig collage. Eva og Karl Erik Harr er med og de profesjonelle forfatterne og lyrikerne Eivor Bergum, Anne Grete Hollup, Grete Haagenrud, Terje Johanssen, Wenche Krossøy, Alf Kvasbø, Dag Skogheim, Reidar Thomassen og selvsagt den gode Terje Stigen. Fra det hel-offentlige rom for øvrig finner vi Bendik Rugaas, Matz Sandman, Anne Lise Ryel og Tove Veierød. De gjør ikke skam på samlingen.

Dette er ingen coffeetable-bok, det er tvert imot en meget pen og smakfull bok, dempet også i det grafiske uttrykk. Omslaget har et grafisk blad av Per Kleiva, og den er illustrert med landskapsfotografier i små formater av Kjell Ove Storvik.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!