Solgt for 120 millioner dollar

Verdensrekord for kunst solgt på auksjon.

GIKK OVER TAKST: Det var forventet at Edvard Munchs «Skrik» skulle gå for minst 80 millioner dollar, men budene gikk langt høyere på Sotheby's natt til torsdag. Vinnerbudet var på 107 Million. Med kommisjon til auksjonshuset blir prisen 119 922 500 dollar. Prisen er verdensrekord for kunst omsatt på auksjon. Foto: Scanpix/AP Photo/Frank Franklin
GIKK OVER TAKST: Det var forventet at Edvard Munchs «Skrik» skulle gå for minst 80 millioner dollar, men budene gikk langt høyere på Sotheby's natt til torsdag. Vinnerbudet var på 107 Million. Med kommisjon til auksjonshuset blir prisen 119 922 500 dollar. Prisen er verdensrekord for kunst omsatt på auksjon. Foto: Scanpix/AP Photo/Frank Franklin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): «Skrik» er solgt for 107 millioner dollar på auksjonshuset Sotheby's i New York.

Det er verdensrekord for kunst solgt på auksjon. Med kommisjon til auksjonshuset blir totalprisen 119 922 500 dollar, eller 687 155 900 kroner. Den forrige verdensrekorden var på 636 millioner kroner.

Selgeren er norske Petter Olsen. Sotheby's opplyser til Dagbladet at kjøperen inntil videre er anonym.

Budrunde Det endelige budet kom inn på telefon etter en svært spennende budrunde som startet på 41 millioner kroner cirka klokka 01.43 norsk tid. Deretter kom budene inn i høyt tempo, både på telefon og fra salen.

Snart var prisantydningen på 80 millioner oppnådd. Budgivningen fortsatte, om enn i lavere tempo. På 91 millioner stanset budgivningen noen sekunder før det kom inn bud på 93 millioner.

På 99 millioner dollar kostet auksjonarius på seg et humoristisk vi har «all verdens tid». Cirka klokka 01.54 norsk tid passerte «Skrik» 100 millioner dollar, til applaus i salen. På slutten sto det mellom to budgivere som ringte inn til to Sotheby's-ansatte som Meyer omtalte som «Charlie» og «Stephan». Da det norske kunstverket ble klubbet til 107 millioner dollar var det applaus i salen.

Langt over prisantydningen Det største salget fram til klokka 01.20 var Pablo Picassos «Femme Assise Dans Un Fauteuil» som gikk for 26 millioner dollar. På forhånd hadde Sotheby's anslått en pris mellom 20 millioner og 30 millioner dollar. «Skrik» hadde en antatt pris på 80 millioner dollar.

Lokalene til Sotheby's på Upper East Side i New York var stappfulle aunder auksjonen. Rett før klokka 00.50 norsk tid kom auksjonarius Tobias Meyer på podiet. Han har håndtert mange av verdens største kunstauksjoner. Ved siden av ham satt en rekke Sotheby's-ansatte på telefon med potensielle budgivere.

Budgivere som ønsker å være anonyme, kan på Sotheby's sitte bak gardiner i en egen losje med utsikt til hele lokalet eller melde inn sine bud via telefon eller nett.

Det var et voldsomt sikkerhetsoppbud rundt auksjonen av det prestisjetunge bildet både i lokalene til Sotheby's og i gatene utenfor. Stemningen var spent og høytidelig.

Kan havne i Qatar Dagbladet har tidligere skrevet at flere norske kunsteksperter håper at MoMA (Museum of Modern Art) i New York blir verkets endelige destinasjon.

Mer sannsynlig er det gjerne at en privat samler ender opp med det, enten for å donere eller deponere til et museum, eller for å ha ikonet hengende i eget gallerie eller egen stue.

FULL SAL: På Sotheby's i New York. Bildet er tatt like før Edvard Munchs "Skrik" gikk under hammeren. Foto: Johannes Worsøe Berg
FULL SAL: På Sotheby's i New York. Bildet er tatt like før Edvard Munchs "Skrik" gikk under hammeren. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer

Det heiteste stalltipset er Sheikha Al Massaya (29), datter av Emiren av Qatar, men også kosmetikkarving Ronald Lauder, hedgefond-sjef Steve Cohen, sosietetskvinne Lily Safra og finansmann David Martinez er blant samlerne som omtales som aktuelle kjøpere.

«Skrik» er verdens dyreste kunstverk solgt på auksjon, men langt fra verdens dyreste maleri. Det er av Paul Cézanne og ble kjøpt privat av kongefamilien i Qatar i fjor for ikke mindre enn 250 millioner dollar.

ETT AV FIRE: Ett av fire versjoner av "Skrik" forlater Norge. Foto: Scanpix
ETT AV FIRE: Ett av fire versjoner av "Skrik" forlater Norge. Foto: Scanpix Vis mer

«Skrik»-salget

Verkene ble laget fra 1893 - 1910. Alle er malt eller tegnet på papp.

• Munchmuseet eier ett oljemaleri og én pastell, Nasjonalgalleriet det andre oljemaleriet, mens Petter Olsens versjon er den andre pastellen.

• Munch laget også en litografi (en trykkversjon) av verket.

• Olsen selger sin versjon under auksjon på Sotheby's i New York 2. mai.

• Estimert pris er satt til 80 millioner amerikanske dollar, rundt 450 millioner kroner.

• Totalt selges 76 verk under auksjonen «Impressionist & Modern Art Evening Sale» onsdag. Blant kunstnerne er Pablo Picasso, Salvador Dalì, Auguste Rodine og Henri Matisse.

• I tillegg til «Skrik», selges ytterligere fem Munch-bilder: «Sommernatt», «Såmannen», «Kvinne som speiler seg», «Natt i Saint-Cloud» og  «Klestørk i Åsgårdstrand».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer