Solgt for 120 millioner dollar

Verdensrekord for kunst solgt på auksjon.

GIKK OVER TAKST: Det var forventet at Edvard Munchs «Skrik» skulle gå for minst 80 millioner dollar, men budene gikk langt høyere på Sotheby's natt til torsdag. Vinnerbudet var på 107 Million. Med kommisjon til auksjonshuset blir prisen 119 922 500 dollar. Prisen er verdensrekord for kunst omsatt på auksjon. Foto: Scanpix/AP Photo/Frank Franklin
GIKK OVER TAKST: Det var forventet at Edvard Munchs «Skrik» skulle gå for minst 80 millioner dollar, men budene gikk langt høyere på Sotheby's natt til torsdag. Vinnerbudet var på 107 Million. Med kommisjon til auksjonshuset blir prisen 119 922 500 dollar. Prisen er verdensrekord for kunst omsatt på auksjon. Foto: Scanpix/AP Photo/Frank Franklin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): «Skrik» er solgt for 107 millioner dollar på auksjonshuset Sotheby's i New York.

Det er verdensrekord for kunst solgt på auksjon. Med kommisjon til auksjonshuset blir totalprisen 119 922 500 dollar, eller 687 155 900 kroner. Den forrige verdensrekorden var på 636 millioner kroner.

Selgeren er norske Petter Olsen. Sotheby's opplyser til Dagbladet at kjøperen inntil videre er anonym.

Budrunde Det endelige budet kom inn på telefon etter en svært spennende budrunde som startet på 41 millioner kroner cirka klokka 01.43 norsk tid. Deretter kom budene inn i høyt tempo, både på telefon og fra salen.

Snart var prisantydningen på 80 millioner oppnådd. Budgivningen fortsatte, om enn i lavere tempo. På 91 millioner stanset budgivningen noen sekunder før det kom inn bud på 93 millioner.

På 99 millioner dollar kostet auksjonarius på seg et humoristisk vi har «all verdens tid». Cirka klokka 01.54 norsk tid passerte «Skrik» 100 millioner dollar, til applaus i salen. På slutten sto det mellom to budgivere som ringte inn til to Sotheby's-ansatte som Meyer omtalte som «Charlie» og «Stephan». Da det norske kunstverket ble klubbet til 107 millioner dollar var det applaus i salen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer