«Vinternatt i Rondane»:

Solgt for rekordsum

Papirmaleriet av «Vinternatt i Rondane» gikk under hammeren under en nettauksjon onsdag. Etter en dramatisk budrunde var bildet solgt for rekordsum.

REKORD: Under onsdagens nettauksjon ble versjonen til høyre solgt for rekordpris. Foto: Sotheby’s
REKORD: Under onsdagens nettauksjon ble versjonen til høyre solgt for rekordpris. Foto: Sotheby’s Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Maleriet «Vinternatt i Rondane», også kjent under navnet «Vinternatt i fjellene», av kunstneren Harald Sohlberg, er et av de mest kjente kunstverkene i norsk historie.

Hovedverket henger på Nasjonalmuseet i Oslo. I tillegg finnes det versjoner med litografi og akvarell (malt på papir). En versjon av sistnevnte ble auksjonert bort onsdag.

Cecilie Malm Brundtland er kunsthistoriker i auksjonsbyrået Sotheby’s, som sto bak auksjonen. Hun forteller om en dramatisk budrunde.

- Samme dag som auksjonen skulle lukke kom det et bud på 750 000 pund. Det er vanlig at bud kommer på slutten av auksjoner fordi folk sitter og følger med. Den siste timen økte farten i budrunden, sier Brundtland til Dagbladet, og fortsetter:

- Det var utrolig spennende. Det var bare tre sekunder før den lukket da det kom nye budgivere som hev seg på. Da forlenges fristen med et minutt. Det var veldig spennende å se at det nesten endte, og at det fortsatt kom nye bud, sier Brundtland til Dagbladet.

Bare den siste timen steg prisen med tre millioner kroner. Motivet ble til slutt solgt for 16,1 millioner kroner. Det er ny rekord for et verk på papir av kunstneren Harald Sohlberg.

Kjøperen bak bildet er europeisk, men forblir anonym.

- Det er veldig gøy at man setter rekord. Et sånt bilde vil alltid være veldig populært blant norske kjøpere, men at det også har internasjonal interesse er ekstra gøy, sier Brundtland.

FLYTTES: Utstillingen «Harald Sohlberg. Uendelige landskap», var siste utstilling da Nasjonalgalleriet stengte dørene for godt i 2019. Kunstsamlingen flyttes til det nye Nasjonalmuseet som åpner i 2022. Foto: Heiko Junge / NTB
FLYTTES: Utstillingen «Harald Sohlberg. Uendelige landskap», var siste utstilling da Nasjonalgalleriet stengte dørene for godt i 2019. Kunstsamlingen flyttes til det nye Nasjonalmuseet som åpner i 2022. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Kåret til «Norges nasjonalmaleri»

«Vinternatt i Rondane» tok hele 15 år å lage. Kunstneren Harald Sohlberg oppdaget motivet på en påskeskitur. Mange skisser ble utarbeidet før bildet ble slik vi kjenner det i dag. Den første skissen ble malt allerede i 1899, og maleriet ble ferdig i 1914.

Brundtland sier Sohlberg bodde i Rondane i flere år mens han prøvde å male motivet.

- For han ble dette den store prøven på det og lykkes, og få til det viktigste motivet gjennom hele karrieren.

Samme år ble maleriet vist for første gang under jubileumsutstillingen for grunnloven i 1914. Året etter ble bildet kjøpt av J.B. Stang, som i 1918 ga det videre til Nasjonalgalleriet.

I 1995 ble bildet kåret til «Norges nasjonalmaleri» av NRKs lyttere. Det finnes i dag flere versjoner av bildet, der det største henger på Nasjonalmuseet i Oslo.

Gjenkjennbart

Brundtland tror maleriet er et motiv som de fleste nordmenn har et forhold til.

- Jeg tror gjenkjennelsen i naturen gjør at nordmenn er veldig glade i bildet. Det er malt som om du står under en vinternatt, og ser denne enslige stjernen som lyser nedover fjellene. Så er det malt et bitte lite kors øverst i den ene fjellmassivet som gjør det både romantisk, symbolsk og vakkert.

Hun forteller også at akvarellen som ble solgt under auksjonen har store fellestrekk med maleriet i Nasjonalmuseet.

- Den er en helt fantastisk versjon, og som ligger tett opptil oljemaleriet som er i Nasjonalmuseet, avslutter Brundtland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer