Solgte falske kunstverk for 485 millioner kroner

73 år gammel strevende kunstner stod bak forfalskningene.

KUNSTSVINDEL: Til sammen 63 falske malerier ble solgt for 485 millioner kroner av den nå straffetiltalte Glafira Rosales. Blant forfalskningene var malerier av Jackson Pollock. Her er to av hans originale verker avbildet. Foto: AFP / Emmanuel Dunand og AFP / Frederic J. Brown
KUNSTSVINDEL: Til sammen 63 falske malerier ble solgt for 485 millioner kroner av den nå straffetiltalte Glafira Rosales. Blant forfalskningene var malerier av Jackson Pollock. Her er to av hans originale verker avbildet. Foto: AFP / Emmanuel Dunand og AFP / Frederic J. BrownVis mer

(Dagbladet): Kunsthandlere blir stadig advart mot falske verker, og da sjefen for det anerkjente, 165 år gamle New York-galleriet, Knoedler, fikk tilbud om å kjøpe unike malerier av blant andre Jackson Pollock og Willem de Kooning, gikk hun rett i svindlerfella.

Eksperter sjekket autentisitet Galleriet, som nå er lagt ned, ble for femten år siden lurt til å tro at kunsthandleren Glafira Rosales hadde tilgang på en rekke ukjente og unike mesterverk fra store, verdenskjente kunstnere. For få uker siden ble det oppdaget at de 63 maleriene Rosales har solgt er forfalskninger.

Ifølge advokaten til galleriets sjef, Ann Freedman, ble malerienes autentisitet sjekket av de beste kunstekspertene i verden, men det var tydeligvis ikke nok til å avsløre at det var en 73 år gammel kinesisk mann som stod bak maleriene, skriver New York Times.

Kjøpere betalte opp mot 100 millioner kroner for kunstverkene, som siden viste seg å være falske malerier, produsert i en garasje i bydelen Queens i New York.

FBI-etterforskning Den strevende 73 år gamle kunstneren som laget forfalskningene ble ifølge Daily Mail betalt rundt 10 000 kroner for hvert av maleriene han laget på oppdrag av Glafira Rosales.

73-åringen har ikke blitt siktet i den kommende rettssaken, der Rosales er tiltalt for svindel, hvitvasking av penger og skatteunndragelse, etter en lengre FBI-etterforskning.

40 av de totalt 63 forfalskningene ble solgt gjennom galleriet Knoedler, som er et av New Yorks eldste og mest respekterte, og galleriets sjef, Ann Freedman, fortalte New York Magazine at hun ble sjokkert da hun fikk vite at maleriene var falske:

- Jeg er like sjokkert som alle andre, om ikke mer sjokkert. Jeg er hovedofferet i denne saken. I femten år har jeg trodd at disse maleriene var ekte. Det er forferdelig, sier Freedman.

Rundlurte alle Historien om en av nåtidens største kunstbløffer startet da Rosales kontaktet Freedman for femten år siden, og hevdet at hun representerte en anonym, østeuropeisk samler som hadde arvet kunstsamlingen til en slektning.

- Historien var troverdig. Forhandlere vet ofte ikke detaljene rundt kunstverks opprinnelse eller bakgrunn. Kjeden av eierskap er ofte ufullstendig, forklarer Freedman.

Flere av ekspertene som vurderte autentisiteten til maleriene var overbevist om at de måtte være ekte, da de var av en kvalitet som bare kunne blitt oppnådd av kunstnerene selv.

Men ikke alle lot seg overbevise. Jack Flam, som var en av de første ekspertene til å oppdage svindelen, fortalte til New York Times at arbeidet med å få maleriene til å se gamle ut var svært godt utført, og at grunnen til at det tok så lang tid før bløffen ble avslørt kan ha å gjøre med hvordan maleriene ble presentert:

- Måten vi ser på virkeligheten har mye å gjøre med i hvilken kontekst ting blir presentert for oss. Det faktum at maleriene ble solgt av et respektert galleri påvirker folks oppfatninger og meninger, sa Flam til avisa.

FORFALSKET: Flere malerier av den nederlandske kunstneren Willem de Kooning ble forfalsket og solgt for millioner. Her er en av kunstnerens originale verker, «Pink Angels». Foto: Scanpix
FORFALSKET: Flere malerier av den nederlandske kunstneren Willem de Kooning ble forfalsket og solgt for millioner. Her er en av kunstnerens originale verker, «Pink Angels». Foto: Scanpix Vis mer