Solgte juleprodukter med Auschwitz-motiv

Amazon har nå fjernet en rekke produkter etter kritikk fra det offisielle Auschwitz-museet.

KRITISERES: Nettforhandleren har nå trukket flere produkter som har brukt bilder av Auschwitz som motiv. Foto: Scanpix
KRITISERES: Nettforhandleren har nå trukket flere produkter som har brukt bilder av Auschwitz som motiv. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På søndag fjernet Amazon en mengde støtende produkter fra nettbutikken sin, etter sterke reaksjoner fra publikum. Det skriver New York Times.

Via en tredjepart solgte de nemlig flaskeåpnere og juletrepynt med motiv fra konsentrasjonsleiren Auschwitz.

Det offisielle Auschwitz-Birkenau-museet og minnesmerket i Polen gikk hardt ut på Twitter mot nettbutikken søndag formiddag.

«Å selge «julepynt» med bilder av Auschwitz er ikke passende. Auschwitz på en flaskeåpner er støtende og respektløst. Vi ber Amazon om å fjerne produktene hos disse selgerne.»

- Hvem vil kjøpe dette?

Produktene ble solgt av brukeren Fcheng, som selger en mengde gjenstander med bilder av steder fra rundt om i verden. Ifølge Daily Mail mottok Amazon flere klager på produktene, inkludert negative anmeldelser på siden og over 2000 meldinger på Twitter. En av dem som kommenterer skriver: «Hvorfor ville noen hatt dette på juletreet sitt? Hvorfor ville noen i det hele tatt tenkt at dette er en god idé?». En annen skriver: «Dette er bare utrolig upassende på så mange måter».

STØTENDE: Denne juletrepynten ble kritisert for å være støtende og respektløs. Skjermdump: Twitter
STØTENDE: Denne juletrepynten ble kritisert for å være støtende og respektløs. Skjermdump: Twitter Vis mer

- Det er vanskelig å skjønne hvorfor noen vil henge opp julepynt med bilder fra en konsentrasjonsleir, sier Jonathan Greenblatt fra Anti-Defamation League, en internasjonal organisasjon som jobber mot antisemittisme, til New York Times.

Søndag ettermiddag fjernet Amazon de støtende produktene fra brukeren som solgte dem. Greenblatt er fornøyd med resultatet.

- Disse pyntegjenstandene er utrolig støtende uansett hvordan man ser på det. Vi er lettet over at Amazon har fjernet disse produktene.

GAVE?: Fcheng solgte også flaskeåpnere med Auschwitz-motiv. Skjermdump: Twitter
GAVE?: Fcheng solgte også flaskeåpnere med Auschwitz-motiv. Skjermdump: Twitter Vis mer

Tviler teknisk feil

I en e-post til Dagbladet skriver en talsperson for Amazon at «alle selgere må følge våre retningslinjer for salg. De som ikke gjør det vil få konsekvenser, inkludert potensiell fjerning av konto. Produktene det er snakk om her har blitt fjernet».

Ifølge Chris McCabe, en tidligere ansatt hos Amazon, har nettsida algoritmer som leter etter produkter som bryter deres retningslinjer, og de produktene som blir markert blir gjennomgått av ansatte. Han tror at den massive trafikken fra Black Friday kan ha gjort at selskapet ikke har hatt tid til å gå igjennom og godkjenne alle produktene.

- Jeg tror ikke det kan ha vært en teknisk feil. Jeg tror de ble markert, men at de ikke ble gått igjennom i tide, sier han til New York Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer