Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Solheim neglisjerer sine oppgaver

Den rødgrønne regjeringen har satt giret i revers i utviklingspolitikken. Flagg og egenmarkeringer er på full fart inn igjen. Målrettete tiltak for de aller fattigste er byttet ut med en ny linje hvor pengene smøres syltynt utover og hvor mellominntektsland får stadig mer av pengene på bekostning av de fattigste. Langsiktigheten har måttet vike for stadige fokusskifter, med media som premissleverandør for hvor innsatsen settes inn. Viktige områder som utdanning, helse og landbruk er havnet i bakleksa. Det spørres det mindre etter de fattige har behov for, og mer om hva vi kan eksportere.

Stortinget har sett problemene og tar nå tak i utviklingspolitikken. Utenrikskomiteen la nylig fram en nærmest enstemmig innstilling om den siste redegjørelsen utviklingsministerens holdt i Stortinget. På område etter område er beskjeden klar – politikken som føres følger ikke de prioriteringene og retningslinjene som er lagt. Dagbladet beskrev det som «en oppstrammer» og «kjeft». Jeg vil kalle det en nødvendig korreksjon av en utviklingsminister som har neglisjert en av de viktigste oppgavene i stillingen han er satt til å forvalte.

Alle indikatorer viser at det er i Afrika sør for Sahara at behovet er størst. Gledelig nok er antallet fattige i verden på vi ned. Men Afrika henger sørgelig etter. I land etter land lider millioner av mennesker, av sult, sykdommer og konflikter. I 2005 slo G8-landene fast at Afrika må vies en spesiell oppmerksomhet fra verdenssamfunnet. Det siste forrige regjering gjorde før de gikk av var å bevilge en ekstra milliard til Afrika. I dagens regjering er Afrika-fokuset kraftig svekket.

Én ting er den geografiske prioriteringen, hvor man i stedet for å konsentrere innsatsen om de stedene hvor behovene er størst og hvor vi har tradisjoner og forutsetninger for å gjøre noe, heller setter i gang nye innsatser og prosjekter der man ser sammenfallende politiske syn vokse frem. En annen ting er at viktige innsatsområder som helse, utdanning og landbruk nedprioriteres. Ikke i noen av utviklingsministerens siste redegjørelser ble disse temaene viet vesentlig oppmerksomhet. Om landbruk er det tvert imot sagt at dette er et felt hvor Norge ikke har noe å bidra med. Dette, til tross for at landbruk er den viktigste næringsvei for Afrikas fattige. Nylig la Verdensbanken fram en rapport hvor de understreket viktigheten av å satse på nettopp landbruk.

Utdanning og helse er viktig for at nasjoner skal klare å arbeide seg ut av fattigdom og skape bærekraftige og velfungerende, demokratiske samfunn. Tilgang til utdannings- og helsetilbud er også helt grunnleggende i arbeidet for en mer rettferdig fordeling av goder i samfunnet. Øker man andelen som kan lese og skrive vil også flere bli kritiske og ikke sitte å se på urettferdigheten som utøves. Det er derfor viktig at det et samlet storting uttalte om satsningsområder følges opp.

Jeg ser derimot tegn til en tragisk dreining i norsk utviklingspolitikk. Igjen kobles bistanden til våre egeninteresser. Det avgjørende for hvilken innsats man yter er ikke de fattiges ønsker og behov, men hva vi har kompetanse på. Vi er gode på petroleum og miljøteknologi – da leverer vi det! Skulle behovet være skolebøker og sykehus, ja så får noen andre givere bidra med det. Neste steg er vel at bistand igjen bindes opp til kjøp av norske varer og tjenester, slik tilfellet var tidligere. Da blir bistand ikke lenger for verdens fattige, men for norsk næringsliv.

Utenrikskomiteen traff spikeren på hodet med følgende formulering: «Stadige skifter i fokus, kortsiktig jag etter medias oppmerksomhet, prosjektvalg basert på egne « flaggbehov » mer enn faglige forberedelser i bistandsforvaltningen, en vridning av samarbeidsinnretningen ut fra industrilands egeninteresser i stedet for utviklingslandets forutsetninger og behov har, sammen med manglende vilje til å levere i praksis, skapt betydelige problemer for det systematiske arbeidet for å bedre kvaliteten og resultatoppnåelsen i internasjonal utviklingspolitikk.»

Stortinget har merket seg det samme som de frivillige organisasjonene kritiserte i Dagbladet 14. november. Det må være nedslående for regjeringen når selv ens egne på Stortinget er bekymret for utviklingspolitikken. Stort bedre blir det ikke av at regjeringen bestemmer seg for å slå sammen miljø- utviklingsministerpostene. Selv med en utviklingsminister på heltid klarte ikke regjeringen å prioritere det fattigste. Hvordan skal det da gå når jobben er gjort om til en deltidstilling?

For to år siden sammenlignet Solheim det å overta som utviklingsminister etter Hilde Frafjord Johnson med å hoppe etter Wirkola. Det var en god attest og mange i miljøet tok det som et signal om at han aktet å bygge videre på grunnlaget om en rettighetsbasert og mottakerorientert utviklingspolitikk som forgjengeren hadde lagt. Det er ikke forutsetningene det står på. Solheim er en erfaren og dyktig politiker, med en sjelden evne til å skape begeistring og engasjement. Han har også gjort mange gode grep som utviklingsminister – som for eksempel å fokusere tydeligere på miljøbistand. Men det er ikke positivt når han lar egeninteresser og norske markeringsbehov gå på bekostning av den langsiktige utviklingsinnsatsen for de fattigste. Vi frykter at vi står overfor et tilfelle av CNN-effekten – hvor politikernes oppmerksomhet følger media og stilner idet kameralampene skrus av. En utviklingsministers jobb er å forsøke å skape oppmerksomhet omkring de som lider i stillhet – ikke først og fremst å oppsøke de stedene som allerede har oppmerksomheten. Vi kan ikke ha det slik at de fattigstes fremste talsperson i Norge ikke lenger taler deres sak.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling