<strong>KREVER GARANTIER:</strong> Bård Vegar Solhjell (SV) sier regjeringa må sikre for Edwards Snowdens sikkerhet dersom han kommer til Norge i september for å motta Bjørnsonprisen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KREVER GARANTIER: Bård Vegar Solhjell (SV) sier regjeringa må sikre for Edwards Snowdens sikkerhet dersom han kommer til Norge i september for å motta Bjørnsonprisen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Solhjell: - Regjeringa må holde Snowden trygg i Norge

- Klart USA kan komme til å reagere, sier SV-toppen. SMK og Justisdepartementet vil ikke kommentere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tirsdag ble det klart at Bjørnstjerne Bjørnson-prisen for 2015 tildeles Edward Snowden.

Utmerkelsen går til noen som har lagt ned en spesiell innsats for ytringsfrihet og mot politisk urettferdighet, og Snowden ble tirsdag også invitert til Norge for å motta prisen personlig.

I et åpent brev ba Bjørnson-akademiet samtidig statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) om å legge til rette for et slikt besøk.

- Må garantere for sikkerheten SV-nestleder Bård Vegar Solhjell kaller Bjørnson-utmerkelsen en gledelig og mener regjeringa nå må garantere for Snowdens sikkerhet i Norge. 

- Norske myndigheter må gjøre det klart at Snowden kan få komme til Norge og motta prisen som en trygg mann, og reise fra landet som en fri mann. Det vil være i Bjørnsons ånd, uansett hva man måtte mene om det Snowden har gjort, å respektere denne prisen, sier han til Dagbladet.

Amerikanske myndigheter har inndradd Snowdens pass, men det finnes hjemmel i lovverket til å gi utlendinger mulighet for innreise i Norge uten pass i særlige tilfeller. Den tidligere CIA- og NSA-ansatte datateknikeren har asyl i Moskva. 

- At han skal komme hit å motta en pris, det er enkelt. Spørsmålet er om han kan være trygg her, om myndighetene vil beskytte ham. Det er jeg veldig spent på, sier Solhjell og legger til:

- Jeg regner med at justisministeren vil gi norske politi- og sikkerhetsmyndigheter beskjed om å iverksette allminnelige sikkerhetstiltak som når Nobelprisvinnere og andre kommer hit dersom besøket finner sted.

- Det vil forsure vårt forhold til USA?

- Klart USA kan komme til å reagere, men det er jo en ubetydelig uenighet sammenlignet med viktigheten av at vi selv bestemmer hvem som skal få komme hit som en fri mann. Det vil være mot Bjørnsons ånd om vi ikke legger til rette for at Snowden skal få motta prisen, sier Solhjell.

Justisdepartentet: Behandles som enkeltsak Statsministerens kontor sier det er Justisdepartementet som skal kommentere Solhjells utspill. 

Bjørnsonprisen

• Deles ut årlig og går til en person eller en institusjon som har bidratt i stor grad i en internasjonal sammenheng innen det området som omfattes av Bjørnson-akademiets formål. 

• I samsvar med statuttene skal akademiet «arbeide for fremme av litteratur og for
kunnskap om også andre litterære og kulturelle ytringsformer enn de som tilhører
vår egen kulturkrets, også for ytringsfrihet i Bjørnstjerne Bjørnsons ånd.

• Prisen består av 100 000 kroner, en statuett av Hagbart Solløs og et diplom av Ellen Maria Heggdal.

• NRK-journalist Kristin Solberg fikk prisen i 2014.

- Dette er en sak som må behandles som andre enkeltsaker, og det er UDI som er fagmyndigheten, sier justisminister Anders Anundsen til Dagbladet. 

Utover det ønsker ikke Anundsen å kommentere Solhjells ønske om en uttalt garanti for Snowdens sikkerhet under hans eventuelle besøk.

- UDI har ikke mottatt noen søknad, så det kan vi ikke svare på, sier kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo på spørsmål om eventuell innreise for Snowden til Norge.

Bjørnsonsprisen deles ut i Molde lørdag 5. september.

Den amerikanske ambassaden i Oslo skriver følgende i en epost til Dagbladet:

«Det har ikke vært noen forandring i vår posisjon til Snowden - han er tiltalt for å lekke klassifisert informasjon og risikerer kriminell tiltale i USA. Han burde returnere til USA så snart som mulig, hvor han vil bli gitt riktig beskyttelse i enhver rettslig prosess» 

<strong>NETTMØTE MED SNOWDEN:</strong> Solhjell snakket med Snowden i oktober i fjor. Foto: SV
NETTMØTE MED SNOWDEN: Solhjell snakket med Snowden i oktober i fjor. Foto: SV Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer