Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Solid avslutning på skremmende politisk trilogi

Hogne Hongset på korstog mot korrupt oljeindustri.

BUDSKAP: Hogne Hongset har et tydelig budskap i sine krimromaner. Han advarer mot korrupsjon og svindel i oljebransjen. Foto: Tommy Ellingsen
BUDSKAP: Hogne Hongset har et tydelig budskap i sine krimromaner. Han advarer mot korrupsjon og svindel i oljebransjen. Foto: Tommy Ellingsen Vis mer

ANMELDELSE: «Jeg er på et korstog», har Hogne Hongset sagt om sin krimtrilogi «Traktaten». Han har i mange tiår arbeidet i oljeindustrien, og debuterte som krimforfatter i en alder av sytti — etter eget sigende for å vise i hvor stor grad norske politikere lar seg styre av oljeindustriens kommersielle interesser.    

Korrupt oljeindustri
«Hevneren» er tredje og siste bok i det som er blitt omtalt som et «skremmende politisk prosjekt»
.

Her følger vi gjennomgangsfigurene politimannen Arve Meyer og oljeingeniøren Siri — i en farlig sak som involverer kyniske og hevngjerrige leiemordere, korrupte politikere, og en norsk oljeindustri som ikke skyr noen midler for å tjene penger.      

Boka er lagt til 2005, og er i begynnelsen ikke helt lett å følge, fordi det er så mange parallellhistorier: En mann blir drept i Thailand, og hans identitet stjålet. En gisselaksjon på taket av Olje- og energidepartementet fører til at to korrupte politimenn blir drept. I London følger vi «Den eksterne» — en iskald leiemorder. Og i Stavanger er det et amerikansk konsulentfirma som bruker lysskye midler for å presse politikere — med oljeindustrien som oppdragsgiver.    

Holder driven
Det spesielle med boka er at Hongset baker inn fakta; virkelige personer og virkelige hendelser. Her er blant annet Odd Roger Enoksen, SVs Hallgeir Langeland, Statoils konsernsjef Helge Lund.

image: Solid avslutning på skremmende politisk trilogi

Det dreier seg om en lenge lovet stortingsmelding, eller «gassmelding», som aldri kommer (og som fremdeles ikke har kommet). Etter bokas teori, fordi delvis korrupte politikere hindrer den; presset av oljeindustrien.  

Det blir mye rene fakta her, men Hongset klarer å bake det inn uten at det hemmer driven. Han har også fått inn litt kjærlighet mellom de to etterforskerne, privatlivsproblemer - og noen overraskelser mot slutten. Vi er også innom Bosnia og Nigeria. Visse steder - og med visse skjebner - smører Hongset vel tjukt på — sånn i forhold til troverdigheten i selve budskapet sitt. Spesielt i avslutningsscenen som foregår på Bygdøy. Men som krim fungerer det.    

Manipulerer inn fakta
Trilogien er et varsku, og Hongset skrev tidligere en sakprosabok om temaet. Det hjalp ikke, mente han. Han valgte derfor å «manipulere inn fakta» i en spenningsroman.

Og i den pågående debatten om at krim nå blir som legeromaner, er dette en mulig vei å gå. Eller egentlig er det vel allerede sånn at krim er den sjangeren som i størst grad bærer frem et politisk budskap.  

Der Hongset skiller seg ut, er i selve budskapet. Vanligvis har denne type krim idealistiske temaer som klimaforandringer, utbytting av mennesker, og så videre. Hongsets «korstog» derimot, er rent kommersielt: En korrupt oljeindustri styrer norske gasspenger til England. Litt flåset sagt, så er det kanskje ikke det verste. Vi har da nok.                     

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media