Solid debut om jødisk skyld og soning

Norge fortoner seg naivt og feigt for en gammel newyorker.

AMERIKANER: Derek B. Miller er amerikaner bosatt i Oslo. Debutromanen «Et merkelig sted å dø» har han skrevet på morsmålet sitt, men den norske oversettelsen utgis først. Foto: Cappelen Damm
AMERIKANER: Derek B. Miller er amerikaner bosatt i Oslo. Debutromanen «Et merkelig sted å dø» har han skrevet på morsmålet sitt, men den norske oversettelsen utgis først. Foto: Cappelen Damm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Den gamle jødiske urmakeren Sheldon Horowitz har blitt enkemann. Han flytter fra New York til sitt barnebarn Rhea og hennes mann Lars på Tøyen i Oslo.

Etter en grusom episode i naboleiligheten, flykter han med den serbiske nabokvinnens lille sønn.

Det skal bli en selsom Norges-reise der Sheldon, som delvis lever i fortiden, forteller sin livshistorie til den lille tause gutten.

Feige naive nordmenn Derek B. Miller er amerikaner, gift og bosatt i Oslo. I et Norge som fortoner seg som et kanelbollespisende bortskjemt, naivt og feigt land langt oppe i nord.

Feigt fordi vi aldri tok et oppgjør med det norske politi som sendte 769 jøder til Tyskland under krigen. Naivt fordi vi intetanende huser krigsforbrytere, blant annet fra Balkan.

Nettopp det er en del av plottet i denne boka med thrilleraktige elementer.

Tema er skyld, og forsøk på soning. Jødiske Sheldon føler skyld for å ha overlevd Holocaust.

Han var for ung til å kjempe mot nazistene, og i et forgjeves forsøk på soning kjemper han innbitt i Koreakrigen, og oppfordrer sønnen til å kjempe i Vietnam. Det koster sønnen livet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer