Solid fra Van

At Van Morrison ikke har gitt ut disse låtene tidligere er en gåte, men det er for så vidt mannen også. Og det må jo være greit å ha 30 sanger liggende til en passende anledning...

De er spilt inn i perioden 1971 til 1988, og den doble CD-en avspeiler epokene i Vans karriere og hoppene til og fra jazz, blues, rhythm'n'blues og soul. Det interessante er at mange av låtene kunne vært spilt inn i dag.

«Bootleg»

«The Unreleased Tapes - Volume One» inneholder uutgitt materiale, alternative versjoner eller låter som ikke passet inn i konseptet, delvis med ny miks. En offisiell bootleg, altså, uten at dette høres ut som en haug med tiloversblevne låter. Lydkvaliteten er prima.

Første CD har hovedvekt på tidlig 70-tall, med åtte låter fra den sesjonen som ble «Hard Nose The Highway» (1973). Og for en dobbelt-LP det kunne blitt, med rest-låter som «Not Supposed To Break Down» og «Contemplation Rose».

Fullverdig

«Bright Side Of The Road» (1979) skiller seg lite fra versjonen som forekommer på «Into The Music», mens den «Real Real Gone» vi får høre fra «Common One»-opptakene først dukket opp i en ny (og bedre) versjon på «Enlightenment» i 1990. «Wonderful Remark» fra 1973 kom ni år seinere i filmen «Komediens konge», og sånn kunne vi fortsette...

Disse opplysningene savnes i coveret, men det er nesten det eneste jeg har å utsette - foruten enkelte svake kutt som «Showbusiness» (1982) fra den ikke altfor spennende «Beautiful Vision»-sesjonen. «The Philosopher's Stone» kaster heller ikke nytt lys over den irske artisten, men er et fullverdig Van-produkt - og et must for fansen.

<B>GIR ALT:</B> Van Morrison har hentet fram uutgitte låter og alternative versjoner. Bildet er hentet fra konserten på Norwegian Wood-festivalen.