Solid framstilling av et viktig parti

Frank Rossavik skriver godt om SVs utvikling, men enkelte perspektiver mangler.

Harde tak: SVs mest karismatiske politiker i de første åra, Finn Gustavsen, går i klinsj med Senterpartiets Per Borten under en politisk konflikt i 1970. ?Foto: Odd Wentzel
Harde tak: SVs mest karismatiske politiker i de første åra, Finn Gustavsen, går i klinsj med Senterpartiets Per Borten under en politisk konflikt i 1970. ?Foto: Odd Wentzel Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Partihistorier her i landet har i seinere år vært skrevet av faghistorikere. Noen av verkene er initiert av partiene, men ikke alle.

Frank Rossavik, som nå har gitt ut SF/SVs historie, «SV - Fra Kings Bay til Kongens bord», er ikke faghistoriker, men journalist med flere kritikerroste sakprosabøker bak seg. Så vidt jeg forstår er ikke boka kommet til på bestilling fra partiet.

Orientering Boka trekker linjer fra Norges Socialdemokratiske Arbeiderparti, som i 1927 gikk inn i Arbeiderpartiet, representerte en forsvarskritisk tradisjon fra mellomkrigstida.

Men det var kretsen rundt avisa Orientering, som startet sin virksomhet i 1953, og som ble grunnmuren for partiet SF i 1961.

I sentrum for framstillingen står intellektuelle av flere avskygninger innenfor de venstresosialistiske grupperingene. Noe høvdingsparti som for eksempel Frisinnede Venstre var knapt SF/SV, men de toneangivende herrer og de få damer som preget partiet fra starten, var taleføre, beleste og sterkt politisk engasjerte. De var krevende å debattere med også internt, men først og fremst kritiske til Ap, til USA og nesten sykelig opphengt i alt som kunne tolkes som tegn til ideologisk grums fra Hitler-Tyskland i etterkrigstidas Vest-Tyskland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer