Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Solid framstilling av et viktig parti

Frank Rossavik skriver godt om SVs utvikling, men enkelte perspektiver mangler.

Harde tak: SVs mest karismatiske politiker i de første åra, Finn Gustavsen, går i klinsj med Senterpartiets Per Borten under en politisk konflikt i 1970. ?Foto: Odd Wentzel
Harde tak: SVs mest karismatiske politiker i de første åra, Finn Gustavsen, går i klinsj med Senterpartiets Per Borten under en politisk konflikt i 1970. ?Foto: Odd Wentzel Vis mer

ANMELDELSE: Partihistorier her i landet har i seinere år vært skrevet av faghistorikere. Noen av verkene er initiert av partiene, men ikke alle.

Frank Rossavik, som nå har gitt ut SF/SVs historie, «SV - Fra Kings Bay til Kongens bord», er ikke faghistoriker, men journalist med flere kritikerroste sakprosabøker bak seg. Så vidt jeg forstår er ikke boka kommet til på bestilling fra partiet.

Orientering
Boka trekker linjer fra Norges Socialdemokratiske Arbeiderparti, som i 1927 gikk inn i Arbeiderpartiet, representerte en forsvarskritisk tradisjon fra mellomkrigstida.

Men det var kretsen rundt avisa Orientering, som startet sin virksomhet i 1953, og som ble grunnmuren for partiet SF i 1961.

I sentrum for framstillingen står intellektuelle av flere avskygninger innenfor de venstresosialistiske grupperingene. Noe høvdingsparti som for eksempel Frisinnede Venstre var knapt SF/SV, men de toneangivende herrer og de få damer som preget partiet fra starten, var taleføre, beleste og sterkt politisk engasjerte. De var krevende å debattere med også internt, men først og fremst kritiske til Ap, til USA og nesten sykelig opphengt i alt som kunne tolkes som tegn til ideologisk grums fra Hitler-Tyskland i etterkrigstidas Vest-Tyskland.

Veien mot øst
Disse folkene var merkelig ukritisk til autoritære og antidemokratiske sider ved Sovjetunionen og dets vasaller i øst, og for noens vedkommende utrolig naive i sin omgang med representanter for de kommunistiske regimene, for eksempel Øst-Tyskland. De kalte seg Den tredje vei, men det var en vei som i alle fall i starten ofte hadde retning mot øst.

image: Solid framstilling av et viktig parti

Partiet var likevel et nyttig korrektiv til en nokså bastant ensretting som gjennomsyret det politiske etablissementet under den kalde krigen. Det har kjempet mot EU og for miljø og barnehager. Nå er partiet regjeringsparti med de utfordringer det representerer. Rossavik gir et godt bilde av alle fasetter i partiets utvikling gjennom 50 år.

Levende skildret
Framstillingen er kronologisk, men følger noen temaer over et lengre tidsrom. Jeg syns det er en bra framstillingsform i en historisk tekst. Rossavik har hatt et rikholdig arkivmateriale til disposisjon. I tillegg har han intervjuet tidligere og nåværende tillitsmenn og kvinner. Metoden er journalistisk. Det har sine fordeler: Framstillingen er levende og velskrevet, tidvis - særlig mot slutten - morsom. Her er det også noen nyheter fra regjeringens indre liv.

Men metoden har også sine negative sider: Forfatteren tar tidvis arkivmaterialets utsagnskraft litt for selvfølgelig. Selv skriftlige kilder krever kildekritikk. Det er grunn til å spørre om de rosenrøde beskrivelsene fra øst-blokkland som noen utsendinger fra partiet har etterlatt seg, virkelig kan være reelle. Kunne virkelig oppegående og ellers kritisk innstilte folk være så naive og blinde for de repressive sidene ved regimene og for søndagssidene som ble vist fram?

Savner perspektiv
Nærheten til de intervjuede kan nok også stedvis stå i veien for en ønskelig distanse. Jeg savner dessuten mer perspektiv i framstillingen: Det var venstrebevegelser i alle vest-europeiske land i etterkrigstida. Hvordan utviklet de seg? De unges radikalisering mot slutten av 1960-tallet hadde paralleller utenfor landet, og var en del av et generelt generasjonsoppbrudd. Det blir mindre tydelig enn det fortjener. Det samme gjelder kvinneperspektivet.

Rossavik skriver i forordet at han håper historikere vil kaste seg over stoffet seinere. Det er uttrykk for en unødvendig beskjedenhet. Han har gitt oss en solid framstilling av et parti som har preget norsk samfunnsutvikling siden 1961.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media