Solid innpakning

For enhver med en smule gastronomisk eller kulturhistorisk ballast må man formode at Hanna Winsnes er et velkjent navn. Dermed er det ikke sagt at man har lest henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det Winsnes skrev er forankret i den tid hun levde, og har i dag stort sett bare historisk interesse. Et unntak måtte i så fall være det verket hun er mest kjent for, «Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen», som vi fortsatt kan finne et og annet nyttig tips i.

Hilde Diesen gjør da heller ikke noe forsøk på å oppvurdere hennes forfatterskap. Det er Hanna Winsnes' livsskjebne i hele dens bredde, heri inkludert skribentvirksomheten, som opptar henne. Som rimelig kan være, er hun også opptatt av alle de hindringene som måtte overvinnes for at prestefruen skulle få anledning til å publisere noe overhodet.

Ut av dette er det kommet en solid og veldokumentert biografi. Diesen holder seg til fakta og siterer flittig fra det svære kildematerialet hun har hatt å øse av. Her og der lar hun falle underfundige kommentarer til sed og skikk og rollemønstre. Det er jo fristende for en emansipert kvinne av i dag, og det tilgir vi henne gjerne da det krydrer framstillingen.

Klassisk biografi

Ellers er boka utformet som en klassisk biografi i genren «N.N. og hennes tid», der en behørlig presentasjon av forfedrene og etterkommerne omkranser framstillingen av hovedpersonens liv. Fru Winsnes var født i revolusjonsåret 1789 og døde i 1872, men man kan ikke akkurat påstå at livet hennes sto i revolusjonens tegn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer