Solid krim fra Shanghai

Fascinerende krim fra et land i forandring

BOK: Med en befolkning på omkring 20 millioner mennesker kan man regne med at det er så mye kriminalitet i Shanghai at ingenting sjokkerer. Men den kinesiske kjempebyen kan fortsatt rystes av et drap, særlig hvis offeret spiller en betydningsfull rolle i og for kommunistpartiet.

Sett fra USA

Kinesiske kriminalromaner er en sjeldenhet, om de i det hele tatt eksisterer. Qiu Xiaolongs «En rød heltinnes død» er da heller ikke en helt genuin kinesisk krim. Litteraturviteren og poeten Qui har bodd i USA siden 1988, og han skriver for vestlige lesere, noe som gir ham muligheten til å gå lenger i sin kritikk av systemet enn en kinesisk forfatter antakelig ville våget å gjøre.Men uansett hvor Qiu bor og hvem han skriver for, så er hans første roman om kamerat kriminalførstebetjent Chen Cao både uvanlig god og velskrevet. Forfatteren, som både har god kjennskap til kinesisk poesi og T.S. Eliot, krydrer teksten sin med poetiske godbiter - både andres og egne. I tillegg viser han at han forstår hvordan man komponerer en kriminalhistorie.

Mønsterarbeider

Året er 1990, og en ung kvinne blir funnet drept i en kanal utenfor Shanghai. Hun viser seg å være Guan Hongying, «nasjonal mønsterarbeider» og et trofast partimedlem, og personer av denne røde heltinnens karakter blir bare ikke voldtatt og drept. Etterforskningen må derfor foregå så diskret som mulig, ingen følsomme tær må tråkkes på og ingen detaljer må bli kjent for offentligheten.Cheng, en sofistikert politimann og ugift hobbypoet, får oppdraget, og han får også den noe mer proletære politibetjenten Yu som medhjelper. Sammen prøver de å løse en sak som de innerst inne vet at partiet helst vil skal gå i glemmeboka. Enda verre er det at partisekretær Li gir dem en ekstra «medarbeider»: De påtvinges den pensjonerte partikommissæren Zhang. Han skal bare ha en assisterende rolle, men Cheng og Yu vet godt at han kan bli deres største hinder i etterforskningen.

Hverdagsliv

Det mest fascinerende med er «En rød heltinnes død» er naturligvis at den gir en knakende god og underholdende innføring i kinesisk hverdagsliv (bare matbeskrivelsene er verdt prisen!), med trangboddhet, beskjedne lønninger og stor oppfinnsomhet. Samtidig får vi en spennende fortelling fra et land i forandring, hvor nye ideer og rå kapitalisme presser på og til en viss grad får innpass. Men det tungrodde og undertrykkende kommunistiske regimet er fortsatt kraftig til stede, ikke minst for å overvåke og til en viss grad beskytte sine egne. Det får i hvert fall Cheng og Yu merke på sin leting etter en drapsmann i Shanghai.