Solid krim fra Shanghai

Fascinerende krim fra et land i forandring

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Med en befolkning på omkring 20 millioner mennesker kan man regne med at det er så mye kriminalitet i Shanghai at ingenting sjokkerer. Men den kinesiske kjempebyen kan fortsatt rystes av et drap, særlig hvis offeret spiller en betydningsfull rolle i og for kommunistpartiet.

Sett fra USA

Kinesiske kriminalromaner er en sjeldenhet, om de i det hele tatt eksisterer. Qiu Xiaolongs «En rød heltinnes død» er da heller ikke en helt genuin kinesisk krim. Litteraturviteren og poeten Qui har bodd i USA siden 1988, og han skriver for vestlige lesere, noe som gir ham muligheten til å gå lenger i sin kritikk av systemet enn en kinesisk forfatter antakelig ville våget å gjøre.Men uansett hvor Qiu bor og hvem han skriver for, så er hans første roman om kamerat kriminalførstebetjent Chen Cao både uvanlig god og velskrevet. Forfatteren, som både har god kjennskap til kinesisk poesi og T.S. Eliot, krydrer teksten sin med poetiske godbiter - både andres og egne. I tillegg viser han at han forstår hvordan man komponerer en kriminalhistorie.

Mønsterarbeider

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer