Solid krim fra Stavern

Gjennomarbeidet krim fra et internasjonalt Vestfold.

BOK: Politimannen Jørn Lier Horst har med sine to foregående kriminalromaner skrevet seg opp som leverandør av solide og troverdige historier. Den nyeste, «Når havet stilner», er heller ikke noe unntak - det er en godt oppbygd og gjennomarbeidet historie med en overraskende slutt.

Skutt mann

Som vanlig dreier det seg om førstebetjent William Wisting. Denne gangen finner han en bevisstløs og skutt mann foran apoteket i Stavern, samtidig som det er full utrykning til en hyttebrann i nærheten. I brannruinene finner politiet et forkullet lik, og snart viser det seg at det er en sammenheng mellom brannen og den bevisstløse mannen. Men hva var bakgrunnen? Wisting begynner å nøste i saken, og sporene fører både til en av byens mektigste menn, en grådig eiendomsspekulant, til en innesluttet eldre lærer og til den lokale kebabkongen. Samtidig blir det funnet en forlatt seilbåt, og mistenkelige blodspor på ripa antyder at noe voldelig har funnet sted. Enda mer mistenkelig blir det når seilbåten forsvinner sporløst før politiet er ferdige med å undersøke den.

Utrolig, men sant

Lier Horst guider oss trygt og stødig framover i en historie som blir mer og mer utrolig, uten at man mister følelsen av realisme. For selv om Stavern er et fredelig og stille sted, særlig utenom turistsesongen, er det ingen grenser for hva som kan skje i det skjulte. Dessuten synes Wisting at han ikke får den støtten han burde hatt fra sin nærmeste overordnede, og hva gjør en mann fra PST i Larvik?

Grundig og gjennomført

«Når havet stilner» er en solid og skikkelig kriminalroman, hvor forfatteren bygger opp handlingen grundig og gjennomført, hvor ingenting er overlatt til tilfeldighetene og hvor alt rulles opp til slutt. Det høres kanskje kjedelig ut, men det er langt fra riktig: Her har vi å gjøre med en krim hvor overraskelsene kommer tett som hagl, og hvor det faktisk skjer noe helt fram til siste side.